Skip to main content

Βενιζέλος: Η περιόδος της δολοφονίας Λαμπράκη θυμίζει το σήμερα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε στην εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου του Χρήστου Σαρτζετάκη, παρόντος του τελευταίου, που πραγματοποιήθηκε στο ΑΠΘ.

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο τέως πρόεδρος Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης για την παρουσίαση του βιβλίου του «Επιτελών το καθήκον μου» που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το βιβλίο, 1700 σελίδων και δύο τόμων, εξιστορεί την υπόθεση της δολοφονίας του αριστερού βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963, από την σκοπιά του δικαστή που χειρίστηκε την υπόθεση, περιγράφοντας την τότε αλλά και τη μετέπειτα ταραγμένη πολιτική περίοδο.

«Αποτελεί εξαιρετική τιμή για το Πανεπιστήμιο μας η παρουσίαση του έργου του αποφοίτου της Νομικής σχολής Θεσσαλονίκης κ. Σαρτζετάκη. Η στάση του την εποχή εκείνη αποτελεί μια πράξη ηρωισμού και αυταπάρνησης στο καθηκόν» δήλωσε ο Περικλής Μήτκας, πρύτανης του ΑΠΘ, στον χαιρετισμό του.

«Ο Χρήστος Σαρτζετάκης έδωσε μια μάχη σώμα με σώμα για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τις ενδοδικαστικές παρεμβάσεις, σε μια περίοδο (σσ: την εποχή της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη) που έχει ομοιότητες με τα όσα συμβαίνουν τώρα», ανέφερε από το πάνελ των ομιλητών ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «η στάση του θαρραλέου και ευσυνείδητου δικαστή αποτελεί ιστορικό δεδικασμένο».

«Αν μου ζητούσε κάποιος να χρωματίσω το όνομα του Χρήστου Σαρτζετάκη θα το έβαφα με μπλε και άσπρο», τόνισε με τη σειρά του ο βουλευτής Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

Την «πιο τεκμηριωμένη ανάλυση της υπόθεσης Λαμπράκη», χαρακτήρισε το βιβλίο του κ. Σαρτζετάκη ο ευρωβουλευτής Κωνσταντίνος Χρυσόγονος από πλευράς του, εκφράζοντας την ελπίδα του να μη χυθεί άλλο αίμα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ο Ιωάννης Κουκιάδης, ομότιμος Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ, σημείωσε ότι η αποσταθεροποίηση των θεσμών σήμερα καθιστά χρήσιμη την αναδρομή.

«Η σταση του Χρήστου Σαρτζετάκη αποτελεί διαχρονικό μήνυμα για τον αγώνα που πρέπει να δίνει κανείς για τη δικαιοσύνη» υπογράμμισε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης, Κώστας Γαβράς, ο οποίος ταξίδεψε από τη Γαλλία ειδικά για αυτό τον σκοπό. Ο δημιουργός της ταινίας «Ζ», παραγωγής 1969, με θέμα τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και την αναζήτηση των ενόχων από τον ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη, δήλωσε ότι έμεινε ενθουσιασμένος από το βιβλίο, ενώ στη συνέχεια εξιστόρησε τις δυσκολίες που συνάντησε για να βγει το φιλμ στους κινηματογράφους αλλά και τη μετέπειτα επιτυχία του (44 εβδομάδες προβολής στο Παρίσι).

Ο άνθρωπος που «ευθύνεται» για την δημιουργία της ταινίας, Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας του ομώνυμου μυθιστορήματος, πάνω στο οποίο βασίστηκε το φιλμ του Κώστα Γαβρά, χαρακτήρισε «έπος» το βιβλίο του Χρήστου Σαρτζετάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι σαν να διαβάζεις Αγκάθα Κρίστι σε μετάφραση Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη».

Στη διάρκεια της παρουσίασης μίλησαν οι:

• Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, και Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου,
• Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρώην Υπουργός και Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης,
• Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, Ευρωβουλευτής, Καθηγητής  Συνταγματικού Δικαίου,
• Ιωάννης Κουκιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής  ΑΠΘ,
• Κώστας Γαβράς, σκηνοθέτης, και
• Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, δημοσιογράφος και γενικός διευθυντής ομίλου Economia.