Skip to main content

Σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλονίκη ο Φούχτελ -Συναντήσεις με δημάρχους

Ο Χάνς-Γιόαχιμ Φούχτελ θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Βόρεια Ελλάδα, πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη.

Eπίσκεψη στη Βόρεια Ελλάδα θα πραγματοποιήσει από τις 6 μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου o Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός παρά τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Χάνς-Γιόαχιμ Φούχτελ, με την ιδιότητα του Εντεταλμένου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση.

Κατά την επίσκεψή του θα συναντηθεί με τη Δήμαρχο Καβάλας, κ. Δήμητρα Τσανάκα, τον Δήμαρχο Δράμας, κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ.κ. Στέφανο. Κατά την επιστροφή του μέσω Θεσσαλονίκης προβλέπεται να έχει συναντήσεις με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολo Τζιτζικώστα. Αντικείμενο της επίσκεψης και των συνομιλιών του Κοινοβουλευτικού Υφυπουργού κ. Φούχτελ στη Βόρεια Ελλάδα είναι η ενδυνάμωση η ελληνογερμανικής συνεργασίας σε επίπεδο δήμων.

Υπό την ονομασία Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV) δημιουργήθηκε μέσα σε λίγα χρόνια ένα δυναμικό δίκτυο οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνίας των πολιτών και οικονομικών φορέων. Την νομική βάση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης θέτει η συμφωνία της 5ης Μαρτίου 2010 μεταξύ της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και του τέως Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στόχος της οποίας ήταν η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση διορίστηκε από την Ομοσπονδιακή Καγκελάριο στα τέλη Νοεμβρίου 2011 ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός παρά τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, κ. Hans-Joachim Fuchtel.

Στο επίκεντρο της δραστηριότητας της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης βρίσκεται η συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης επί συγκεκριμένων θεμάτων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο προσκήνιο δεν βρίσκεται η «υψηλή» πολιτική, αλλά η αντιμετώπιση των πρακτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση. Η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ειδημόνων και ενδιαφερόμενων μερών από τις δύο χώρες βρίσκεται στην καρδιά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση συμβάλλει με την εργασία της στην αποδόμηση υφιστάμενων στερεοτύπων και στην βιώσιμη διασύνδεση των δύο πλευρών υπό το πνεύμα της ευρωπαϊκής ιδέας. Εργάζεται υπερκομματικά. Από την συνεργασία προκύπτουν προσωπικές σχέσεις, οι οποίες προωθούν την αλληλοκατανόηση, βελτιώνοντας έτσι και το κλίμα της ελληνογερμανικής συνεργασίας. Αυτό είναι και το θεμέλιο για μια μακροχρόνια συνεργασία με διάρκεια. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος δεν βρίσκονται οι γρήγορες επιτυχίες, αλλά η βιωσιμότητα.