Skip to main content

Στη Θεσσαλονίκη κρατείται Παλαιστίνιος μεγαλοδιακινητής προσφύγων

Ο 28χρονος άνδρας διακινούσε περίπου 100 Σύριους μετανάστες την ημέρα στη Δυτική Ευρώπη - Παραδόθηκε στις ελληνικές Αρχές την Τρίτη

Στην Ελλάδα εκδόθηκε ένας Παλαιστίνιος άνδρας, ύποπτος για τη διεύθυνση ομάδας οργανωμένου εγκλήματος που διακινούσε περίπου 100 Σύριους μετανάστες την ημέρα στη Δυτική Ευρώπη.

Ο ύποπτος επικεφαλής του ευρωπαϊκού δικτύου διακίνησης ανθρώπων έχασε τη μάχη για να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Jamal Owda, ηλικίας 28 ετών, έχασε την έφεσή του κατά της έκδοσής του τον Μάιο, αλλά δεν μπορούσε να μεταφερθεί λόγω αίτησης ασύλου, που πλέον έχει απορριφθεί.

Ο Owda, ο οποίος συνελήφθη, από την Υπηρεσία Οργανωμένου Εγκλήματος κατόπιν Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, τον Δεκέμβριο του 2015 σε καταφύγιο αιτούντων άσυλο στο Λίβερπουλ, παραδόθηκε στις ελληνικές Αρχές την Τρίτη.

Χθες, μεταφέρθηκε από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη όπου θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τη δίκη του. Δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία.

Ο Owda ήταν ένα από τα 23 άτομα που συνελήφθησαν σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε επιχείρηση με επικεφαλής την Ελληνική Αστυνομία.

Δεκαπέντε μέλη της εγκληματικής ομάδας έχουν ήδη λάβει ποινές συνολικού ύψους 155 ετών και 600.000 ευρώ σε χρηματικές ποινές.

Οι ελληνικές Αρχές πιστεύουν ότι η εγκληματική ομάδα, η οποία είχε την έδρα της στην Ελλάδα, θα μπορούσε να έχει κερδίσει σχεδόν 10 εκατομμύρια ευρώ από το 2013 χρεώνοντας τους μετανάστες για μεταφορές, πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και στέγαση.

Ο Chris Hogben, από την NCA, ο οποίος είναι Αναπληρωτής Επικεφαλής της Ομάδας Δράσης κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος στη Μετανάστευση, δήλωσε:

«Ο Jamal Owda είναι ο ύποπτος επικεφαλής μιας εγκληματικής ομάδας που είναι υπεύθυνη για τη διακίνηση εκατοντάδων μεταναστών ημερησίως από την Ελλάδα στη Δυτική Ευρώπη. Αφού έχασε τη μάχη του να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αξιωματικοί μας τον παρέδωσαν στην Ελληνική Αστυνομία.

Η Ομάδα Δράσης συνεργάζεται με υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό για να καταδιώξει, να ανακόψει και να προσαγάγει στη δικαιοσύνη όποιον κυνηγάει ευάλωτους ανθρώπους με σκοπό το κέρδος.»

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2015, εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση διακίνησης μεταναστών, μέσα στην οποία εντασσόταν και ο 28χρονος.

Τότε, στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας κοινής ευρωπαϊκής αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθησαν συνολικά 22 διακινητές παράτυπων μεταναστών στην Ελλάδα και σε χώρες της Ε.Ε.