Skip to main content

Στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας - Τουρκίας

Η Σύνοδος του Ανωτάτου Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο στην πόλη- Ο Νίκος Κοτζιάς τη χαρακτήρισε σημαντική σε δηλώσεις του από την Άγκυρα

Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο η Σύνοδος του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, όπως ανέφερε σήμερα ο Νίκος Κοτζιάς κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα. 

Μάλιστα ο Έλληνας ΥΠΕΞ χαρτακτήρισε ως σημαντική τη Σύνοδο ενώ επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Από πλευράς του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως η τουρκική πλευρά αξιολογεί ποια βήματα μπορούν να γίνουν στο Κυπριακό μετά τις προεδρικές εκλογές στο «νότο».

Κατά τη συνάντησή τους οι δύο υπουργοί, συζήτησαν και το Κυπριακό, όπως ανακοίνωσαν κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Σε ερώτηση της ΕΡΤ για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, ο κ. Τσαβούσογλου υπογράμμισε  ότι υπάρχει ομοφωνία πως δεν πρέπει να υπάρχει ένταση, προσθέτοντας ότι χρειάζεται και οι δύο πλευρές να είναι προσεκτικές και όχι μόνο η μία. Όπως είπε, πρέπει να αποφεύγεται η προβοκατόρικη ρητορική και πράξεις. «Σε αυτό το θέμα, ιδιαίτερα ο Υπουργός Αμυνας, γνωρίζουμε ότι είναι ο πρόεδρος του μικρού κόμματος της κυβέρνησης με το οποίο αναγκάστηκαν να συνεργαστούν. Ο Νίκος Κοτζιάς μου λέει συχνά ότι είναι καλός άνθρωπος αλλά αυτό δεν είναι προσωπικό θέμα, είναι θέμα δύο χωρών και κατά συνέπεια πολύ συχνά βλέπουμε τις προβοκατορικες δηλώσεις του και πιστεύουμε ότι τα θέματα πρέπει να λυθούν με διπλωματία και θετική ατζέντα. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να γίνουν ατυχήματα», ανέφερε. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η απάντησή του ήταν μεγάλη αλλά και η ερώτηση είπε ήταν προβοκατόρικη.

Ο κ. Κοτζιάς δεν έκανε αναφορά στο Κυπριακό κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Οι δύο υπουργοί ανέφεραν επίσης ότι στόχος είναι να φτάσει ο εμπορικός όγκος μεταξύ των δύο χωρών στα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, μεταξύ άλλων ο κ. Τσαβούσογλου έστειλε αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα, τονίζοντας πως η Τουρκία δεν επιθυμεί η χώρα να γίνει «καταφύγιο» για τους πραξικοπηματίες του Ιουλίου του 2016.

Στη συνέχεια ο Νίκος Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.