Skip to main content

Στη Θεσσαλονίκη η ανεργία θα ξεπεράσει το 38%, λόγω capital controls

Στη Μακεδονία, η ιδιωτική οικονομία έχει γονατίσει, μετά τα capital controls. Συνέντευξη στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Στο τέλος του 2015 η ανεργία στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης υπολογίζεται ότι θα έχει αυξηθεί πάνω από 38%, από ποσοστό 30,2% το 2014, καθώς μέσα στη φετινή χρονιά, λόγω των capital controls και της έξαρσης της κρίσης, η ανεργία θα έχει πανελλαδικά αυξηθεί κατά 4%.

Με την παραπάνω πρόβλεψη άνοιξε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, στην κοινή συνέντευξη Τύπου των προέδρων των Εργατικών Κέντρων Μακεδονίας- Θράκης, ενόψει των κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα, με ευκαιρία την διοργάνωση της 80ης ΔΕΘ.

Το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls έδωσαν το χαριστικό χτύπημα για την ιδιωτική οικονομία και τον κόσμο της εργασίας. Το κλείσιμο των τραπεζών έφερε τις υποχρεωτικές άδειες, μετά τις κανονικές, ύστερα έφερε τις διαθεσιμότητες και τώρα πλέον, με τους κεφαλαιακούς ελέγχους, έρχονται οι απολύσεις.

"Κάθε χρόνο, το καλοκαίρι, λόγω τουρισμού, τα ποσοστά ανεργίας μειώνονταν κατά 2%, φέτος, η ανεργία αυξήθηκε κατά 1,75%. Στη Θεσσαλονίκη, με τις ελαστικές μορφές εργασίας- που δεν είναι απασχόληση - και την αύξηση της ανεργίας, η ανεργία θα κτυπήσει βαθύ κόκκινο", είπε ο κ. Τσαραμπουλίδης.

Υπάρχουν όμως και χειρότερα στην αγορά εργασίας. Για παράδειγμα στα Γιαννιτσά, τέλη Ιουλίου, σε καλό μήνα, λόγω της εποχικότητας της γεωργίας, από 13.000 άτομα εργατικό δυναμικό, οι άνεργοι ήταν 5.761 από τους οποίους οι 3.408 γυναίκες. Όπως είπε η πρόεδρος του ΕΚΓ Θεανώ Ζουρνατζίδου, το ποσοστο ανεργίας τον....καλό Ιούλιο, ήταν 45% και τώρα που κλείνουν τα εργοστάσια θα αυξηθεί και πάλι στο 55%.

Στη Φλώρινα, που έχει την πρωτιά στην ανεργία, σε μια περιφέρεια (Δυτικής Μακεδονίας), που έχει την υψηλότερη σε όλη την Ευρώπη, 29% το επίσημο ποσοστό, δύο στους τρεις νέους, το 75%,  είναι άνεργοι. Ο πρόεδρος του ΕΚΦ Κώστας Σιάκος, τόνισε ότι αντί να αξιοποιείται ο ορυκτός πλούτος της περιοχής, (ένα από τα τρία ορυχεία σε λειτουργία) αυξάνεται συνεχώς η εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην Κοζάνη, από τις αρχές του 2015 ως σήμερα έκλεισαν 278 μικρές επιχειρήεις και βάσει στοιχείων του ΟΑΕΔ, από τις 50.000 του ενεργού εργατικού δυναμικού, οι δηλωμένοι άνεργοι είναι 18.000, όταν ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΚ Άρη Κουρκούτα.

Στη Δράμα, ανεργία και μαύρη εργασία οργιάζουν, είπε ο πρόεδρος του ΕΚΔ, Γιώργος Σαβρίδης. Μόνο από το Πετρούσι, από ένα χωριό με 1.300 κατοίκους, τους τελευταίους έξι μήνες, 120 άτομα έφυγαν στο εξωτερικό, καθώς η πραγματική ανεργία ξεπερνάει το 50%. Σε ό,τι αφορά την αδήλωτη εργασίας, από τις 15 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν και στις 15 διαπιστώθηκε μαύρη εργασια.

Οταν το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΕΚ Χαλκιδικής Θόδωρος Αδαλής και ο γγ του Κέντρου(εργαζόμενος στα μεταλλεία), το θέμα ήρθε στην Ελληνικός Χρυσός ΑΕ και στην υπουργική απόφαση Σκουρλέτη για αναστολή εργασιών. "Την επιχείρηση την έκλεισαν, για καθαρά πολιτικούς λόγους. Ζητάμε παρέμβαση από την υπηρεσιακό υπουργό, να έχουμε συνάντηση μαζί του. Αυτοί που είναι στις στοές δε θα φύγουν αν δεν λυθεί το θέμα", είπε ο κ. Ζαφειρούδας που υποσχέθηκε δυναμική συμμετοχή των μεταλλωρύχων στο συλλαλητήριο του Σαββάτου.

Γενικότερα για την απασχόληση στη Χαλκιδική ο κ. Αδαλής είπε ότι το καλοκαίρι, λόγω τουρισμού, η κατάσταση είναι καλύτερα αλλά «με αμοιβές των 400 ευρώ το μήνα», ενώ η ανασφάλιστη εργασία είναι διαπιστωμένο πρόβλημα και με μεγάλη έκταση.

«Φως στο τούνελ» δεν βλέπουν και οι εργαζόμενοι στο νομό Ημαθίας, καθώς η ανεργία έχει αυξηθεί και λόγω του ρωσικού εμπάργκο, ενώ το πρόβλημα της ανεργίας αυξάνεται λόγω των μεγάλων ελλείψεων στις δημοτικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις  κοινής ωφέλειας, είπε ο πρόεδρος του ΕΚ Ημαθίας, Παύλος Δραγκόνας.

Ένας στους δύο είναι άνεργος στην Πιερία, είπε η πρόεδρος του ΕΚ Πιερίας, Δέσποινα Κωνσταντίνου, υποστηρίζοντας ότι το ποσοστό ξεπερνάει το 50%, αν ληφθούν υπόψη οι απασχολούμενοι που εργάζονται με 5μηνες συμβάσεις.

Παρών στη συνέντευξη ήταν ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Bαγγέλης Μουτάρης, ο οποίος κάλεσε του εργαζομένους σε κινητοποιήσεις αφού, όπως είπε,  μετά από έξι χρόνια ύφεσης, διαψεύσθηκαν οι ελπίδες για κατάργηση της μετενέργειας, του ορισμού του βασικού μισθού με νόμο, της ελπίδας για επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, για υπογραφή νέας Σ.Σ. Εργασίας.

Στην Πέλλα ο κατασκευαστικός κλάδος δεν έχει καμία δραστηριότητα και οι μόνες άδειες που βγαίνουν, αφορούν επισκευές. Έχουν κλείσει όλες οι μεταποιητικές μονάδες στο νομό και οι κάτοικοι, που πολλοί βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας, κάνουν κάθε μέρα καραβάνια για να προμηθευτούν τα αναγκαία από τις γειτονικές χώρες, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΚ Πέλλας, Μιχάλης Ζούμπος.

Ο κλάδος της γούνας, με τα γεγονότα Ρωσίας και Ουκρανίας, έχει τεράστια προβλήματα με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας, έχει ξεπεράσει το 50%. «Η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες δε συγκινούνται στις καταγγελίες που κάνουμε», είπε ο πρόεδρος του ΕΚ Καστοριάς, Γιώργος Μαλέας που είπε ότι το εργατικό κίνημα πρέπει να έχει ενιαία έκφραση, κάλεσε δε να «σοβαρευτούν κάποιοι ηγέτες από το χώρο των κομμάτων».

Στις Σέρρες, η ανεργία με έρευνα του ΕΚ Σερρών, είναι μεταξύ 42%-45%, καθώς τα τελευταία αρκετά χρόνια, ο νομός πάσχει από τη «μετανάστευση» επιχειρήσεων στη γειτονική Βουλγαρία. Ο κλάδος της οικοδομής έχει καταρρεύσει, το εργοστάσιο της ΕΒΖ δε λειτουργεί, η μεταποίηση είναι σε βαθιά κρίση με ελάχιστες μονάδες να λειτουργούν.