Skip to main content

Στη Θεσσαλονίκη έφτασε η «Ειρηνική Πορεία για το Χαλέπι»

Έχοντας περπατήσει 2.500 χιλ. με στόχο να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα κατά του πολέμου της Συρίας, τα μέλη του «καραβανιού» κάνουν στάση στη Θεσσαλονίκη

Έχουν διανύσει 2.500 χιλιόμετρα περπατώτας και έχουν διασχίσει οκτώ χώρες μέσα σε τέσσερις μήνες με στόχο τους να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα κατά του πολέμου της Συρίας.

Ο λόγος για τα μέλη της πρωτοβουλίας «Ειρηνική Πορεία για το Χαλέπι», τα οποία στο πλαίσιο του μεγάλου τους ταξιδιού έφτασαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παραμείνουν περίπου μία εβδομάδα.

«Κοινή συνισταμένη για όλους όσους συμμετέχουμε στην Πορεία είναι να εκφράσουμε τη δυσαρέκεια και την αντίθεσή μας για αυτό που συμβαίνει στη Συρία» δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της πρωτοβουλίας, ο Yan από την Πολωνία.

Η «Ειρηνική Πορεία για το Χαλέπι» ξεκίνησε από το Βερολίνο στις 26 Δεκεμβρίου με μια ομάδα 500 ατόμων και έχει ως τώρα περάσει από την Τσεχία, την Αυστρία, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βοσνία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ. Σε κάθε χώρα από όπου διαβαίνει, διοργανώνει εκδηλώσεις ώστε να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τον πόλεμο που συνεχίζει να μαίνεται στη Συρία. Κατά τη διάρκεια της πορείας, έχουν συμμετάσχει στο καραβάνι συνολικά 3.000 άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων, ανάμεσα τους και Έλληνες. Μετά την Ελλάδα, τα μέλη της πορείας θα επισκεφθούν την Τουρκία με τελικό τους προορισμό το Χαλέπι της Συρίας, στο οποίο εκτιμούν ότι θα φτάσουν σε περίπου τρεις μήνες.

Κατά την παραμονή τους στη Θεσσαλονίκη, τα 30 πλέον μέλη της πρωτοβουλίας θα:

1. Πραγματοποιήσουν σήμερα πορεία επί μιάμιση ώρα στο κέντρο της πόλης ξεκινώντας από το άγαλμα του Βασιλιά Κωνσταντίνου στις 17.00 και καταλήγοντας στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου θα διανείμουν ενημερωτικό υλικό

2. Θα συγκεντρωθούν αύριο στις 17.00 στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου θα δεχθούν μηνύματα που επιθυμούν να στείλουν Θεσσαλονικείς στους πολίτες του Χαλεπίου. Έπειτα θα συγκεντρώσουν αυτά τα μηνύματα, θα τα βάλουν σε μπουκάλια και θα τα παραδώσουν στους κατοίκους της Συριακής πόλης. Στο σημείο, θα στηθεί επίσης μικρόφωνο για όσους πολίτες θέλουν να αναγνώσουν δημόσια τα μηνύματα τους ή να εκφράσουν την άποψη τους για την ειρήνη και την κατάσταση στη Συρία.

Σύμφωνα με την ιδρύτρια της πρωτοβουλίας Anna Alboth, κατά τη διάρκεια της πορείας τους λαμβάνουν συχνά μηνύματα από ανθρώπους που τους ρωτούν πως μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους της Συρίας ενώ άτομα που έχουν ζήσει σε εμπόλεμες καταστάσεις τους εμψυχώνουν επιβραβεύοντας τους για την προσπάθεια που κάνουν.

Η ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά το παράδειγμα μιας ηλικιωμένης από την Ιταλία η οποία μετά που άκουσε για την ομάδα αποφάσισε να φιλοξενήσει σπίτι της για τα Χριστούγεννα μια ομάδα Σύρων προσφύγων που διέμεναν σε camp.

Μασκότ της πρωτοβουλίας έιναι ο Κάγια, ένα μικρό αρκουδάκι το οποίο τους χάρισαν τα παιδιά ενός σχολείου για την Πολωνία για να τους ακολουθεί στο μακρύ τους ταξίδι.

«Δεν είμαστε τίποτα το ιδιαίτερο, είμαστε απλοί άνθρωποι που αποφάσισαν να κάνουν κάτι για αυτό που πιστεύουν» δήλωσε η πολωνικής καταγωγής Anna Alboth.

Ωστόσο, όπως παραδέχεται η ίδια, η οργάνωση της πρωτοβουλίας αλλά και η συμμετοχή της σε αυτή δεν είναι κάτι εύκολο. Έως τώρα, τα μέλη της πορείας έχουν κοιμηθεί σε τέντες, σχολεία, σπίτια Σύρων προσφύγων μέχρι και σε κάστρα ενώ περπατούν κάθε μέρα κατά μέσο 30 χιλιόμετρα.

Η ίδια μάλιστα, όπως λέει, αντιμετωπίζει μια επιπρόσθετη δυσκολία καθώς έχει μικρά παιδιά τα οποία αποφάσισε να αποχωριστεί. «Τους εξήγησα γιατί κάνω αυτό που κάνω και έτσι προσπάθησα να τους δείξω ότι είναι σημαντικό να αγωνίζεσαι για αυτό που πιστεύεις» σημείωσε.

Η Ειρηνική Πορεία για το Χαλέπι είναι αυτοχρηματοδοτούμενη ενώ τα μέλη της αναζητούν συχνά χορηγίες για την εκτύπωση ενημερωτικών φυλλαδίων και την κάλυψη άλλων αναγκών της πρωτοβουλίας.

Όποιος θέλει να συμμετέχει στην Πορεία, μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα civilmarch.org