Skip to main content

Στη Θεσσαλονίκη ο Σπίρτζης - Επαφές για Εγνατία και ΟΑΣΘ

Το πρόγραμμα των επαφών του υπουργού δεν έχει ανακοινωθεί. Τι αναφέρουν οι πληροφορίες της Voria.gr, πιθανή συνάντηση με Μπουτάρη.

του Δημήτρη Παπανίκου

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης. Θα έχει διάφορες συναντήσεις, το πρόγραμμα των οποίων ωστόσο δεν είναι γνωστό καθώς η άφιξη του υπουργού δεν έχει ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή της Voria.gr ο κ. Σπίρτζης θα βρεθεί το πρωί στα γραφεία της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» όπου θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας με την οποία θα συζητήσει το θέμα της πορείας παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου καθώς και αυτό της κατασκευής των νέων σταθμών διοδίων. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ως το τέλος του 2017 οπότε αναμένεται να ανακηρυχθεί ανάδοχος για την Εγνατία οδό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή δέκα νέων σταθμών διοδίων. Ήδη τρέχει ο διαγωνισμός για τους πρώτους τέσσερις σε Παμβώτιδα (Ιωάννινα), Μέστη (Έβρο), Ιεροπηγή (Καστοριά) και Ευζώνους (Κιλκίς), με προϋπολογισμό 6,9 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσει μέσα στο προσεχές διάστημα ένας ακόμη διαγωνισμός για την κατασκευή των σταθμών διοδίων στο Βενέτικο (Γρεβενά) και στον Αλιάκμονα (Κοζάνη) καθώς και στην εξωτερική περιφερειακή της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των κόμβων Ιωνίας και ΤΙΤΑΝ, στην περιοχή του Ωραιοκάστρου. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 αναμένεται και ο τελευταίος διαγωνισμός για τους σταθμούς Ασπροβάλτας, Στρυμονικού και Καβάλας.

Για τον ΟΑΣΘ

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr ο κ. Σπίρτζης θα έχει επαφές και για το θέμα της αστικής συγκοινωνίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο υπουργός θα συναντηθεί πιθανότατα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη με τον οποίο θα συζητήσει το θέμα συμμετοχής της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ένα νέο σχήμα, μαζί με τον ΟΑΣΘ. Πάντως, σύμφωνα με αρμόδια πηγή το θέμα αυτό φαίνεται να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη επιφύλαξη από τους δημάρχους, ενώ και η ηγεσία του υπουργείου το βλέπει μάλλον με σκεπτικισμό.

Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο θέμα είχε συζητηθεί στην «κλειστή» συνάντηση την οποία είχε προ δεκαημέρου περίπου ο κ. Σπίρτζης με τοπικά κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο παράρτημα του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη. Σε εκείνη τα τοπικά στελέχη είχαν προτείνει στον υπουργό να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου φορέα, δημοσίου συμφέροντος, με τη συμμετοχή του κράτους και της αυτοδιοίκησης. Ο κ. Σπίρτζης είχε ακούσει την πρόταση και είπε πως θα την ξανασυζητήσουν. Έως τώρα παραμένει άγνωστο εάν κατά την αυριανή επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη θα έχει ξανά συνάντηση με τα κομματικά στελέχη.

Περιμένουν τους μισθούς οι εργαζόμενοι

Πάντως, στις συναντήσεις του υπουργού δεν περιλαμβάνεται η διοίκηση του ΟΑΣΘ, ούτε του συνδικάτου των εργαζομένων στον Οργανισμό με τους οποίους ο κ. Σπίρτζης δεν διατηρεί καθόλου καλές σχέσεις.

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι περιμένουν ως αύριο να γίνει η καταβολή των δύο μισθών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, από τα χρήματα τα οποία αναμένει ο ΟΑΣΘ, από την διαφορά του ΦΠΑ. Η σχετική απόφαση για την αποστολή των 9,7 εκατ. ευρώ έχει υπογραφεί αλλά δεν έχει ανάψει ακόμη το πράσινο φως από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδικάτου των εργαζομένων Δημήτρη Τσερμενίδη ο οποίος μίλησε στη Voria.gr, σήμερα θα υπάρξει επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και πότε θα σταλούν τα χρήματα. «Αμέσως μετά θα συνέλθει το δ.σ. του σωματείου για να αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας», τονίζει ο κ. Τσερμενίδης ο οποίος δεν αποκλείει νέες κινητοποιήσεις μέσα στις γιορτές στην απευκταία περίπτωση που η κυβερνητική δέσμευση δεν υλοποιηθεί.