Skip to main content

Συγκίνηση Νετανιάχου στην Εβραϊκή Συναγωγή της Θεσσαλονίκης (video)

Είμαι πολύ συγκινημένος που βρίσκομαι σε αυτό το αρχιτεκτονικό διαμάντι, ανέφερε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ στη Συναγωγή των Μοναστηριωτών.

Με ένα τραγούδι για την Ιερουσαλήμ υποδέχθηκε η Εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης, στη Συναγωγή Μοναστηριωτών, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έφτασε στη συναγωγή εν μέσω αυξημένων μέτρων ασφαλείας.

«Σας φέρνω χαιρετίσματα από το Ισραήλ», είπε ο κ. Νετανιάχου και αμέσως ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

«Είμαι πολύ συγκινημένος που βρίσκομαι σε αυτό το αρχιτεκτονικό διαμάντι που συμβολίζει την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης», πρόσθεσε.

Στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, έκανε μια σύντομη αναφορά στην ιστορία της από χιλιετίες εβραϊκής κοινότητας της πόλης και την σχεδόν ολοκληρωτική της καταστροφή κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος, 

Τόνισε ότι η ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της πόλης είναι συνυφασμένη με αυτή του εβραϊκού λαού που «πέρασε από πολλές φωτιές με αυτή των ναζί να είναι η χειρότερη γιατί έκαψε ανθρώπους».

Ο κ. Νετανιάχου μίλησε ακόμα για τις στενές σχέσεις που καλλιεργούν σήμερα η Ελλάδα και το Ισραήλ, ευχαριστώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό και αναφέρθηκε στη θέση που κατέχει σήμερα το Ισραήλ στην τεχνολογία, στην άμυνα, στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, στην ενέργεια , στην ιατρική και στην αγροτική καινοτομία λέγοντας ότι η χώρα του είναι σήμερα μια παγκόσμια δύναμη.

Ο κ. Νετανιάχου έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας τρεις φορές ότι «ο λαός του Ισραήλ ζει».

Ακολούθησε τελετή όπου η βίβλος κυκλοφόρησε στον ναό, κάτι το οποίο γίνεται μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις.

Μετά τη σύντομη θρησκευτική τελετή, οι παρευρισκόμενοι, μαζί με τη χορωδία της Κοινότητας Θεσσαλονίκης και τον Βενιαμίν Νετανιάχου με τους υπουργούς του, με έκδηλη συγκίνηση, τραγούδησαν παραδοσιακά εβραϊκά τραγούδια.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και στη Συναγωγή παρευρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των Εβραϊκών κοινοτήτων της χώρας και άλλοι αξιωματούχοι του ελληνικού και του διεθνούς εβραϊσμού.

Το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, Μίνως Μωυσής, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, κ. Μαγριζος, ο πρόεδρος του Ισραηλινό – Ελληνικού Επιμελητηρίου και επικεφαλής του Task Force κατά του Αντισημιτισμού του Jewish Agency, Σάμπυ Μιωνής, μέλη των συμβουλίων των Εβραϊκών κοινοτήτων, ο τελευταίος επιζών του Άουσβιτς στη Θεσσαλονίκη, Χάινς Κούνιο, καθώς και αρκετά μέλη της εβραϊκής κοινότητας της πόλης.

Από την τελετή δεν έλειπαν επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, καθώς και η υπεύθυνη του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Τον κ. Νετανιάχου συνόδευαν το μισό του σχεδόν υπουργικό συμβούλιο, ο επικεφαλής του Jewish Agency, Νατάν Σαράνσκυ και η Πρέσβης του Ισραήλ, Ιρίτ Μπεν Άμπα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και η σύζυγός του Σάρα, η οποία ήταν εμφανώς συγκινημένη από την υποδοχή του κόσμου στη Συναγωγή, θα ακολουθήσουν ιδιωτικό πρόγραμμα και θα αναχωρήσουν αργά το βράδυ από το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δειπνήσουν σε παραλιακό εστιατόριο της πόλης.