Skip to main content

Στη Σερβία το ΔΝΤ

Αντιπροσωπεία του ΔΝΤ επισκέπτεται σήμερα το Βελιγράδι για να διαπιστώσει εάν πληρούνται οι όροι για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης από το δάνειο των τριών δισ. ευρώ, που ενέκρινε τον Ιανουάριο του
Αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) επισκέπτεται, σήμερα, το Βελιγράδι για να διαπιστώσει, εάν πληρούνται οι όροι για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης από το δάνειο των τριών δισ. ευρώ, που ενέκρινε τον Ιανουάριο του 2009 για τη Σερβία.

Η σερβική κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, εκταμίευσε 1,3 δισ. ευρώ.

Ο έλεγχος της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ θα επικεντρωθεί στη δημόσια διοίκηση και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η σερβική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα μειώσει κατά 3.400 υπαλλήλους το προσωπικό στα υπουργεία και τους ΟΤΑ, μέχρι το τέλος του 2010.

Με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπεται ότι ο αριθμός των εργαζομένων στους ΟΤΑ δεν μπορεί να ξεπερνά την αναλογία: τέσσερις εργαζόμενοι ανά 1.000 κατοίκους.

Ειδικά για τα υπουργεία θεσμοθετήθηκε πρόστιμο ύψους ενός εκατ. δηναρίων (10.000 ευρώ), το οποίο θα επιβάλλεται προσωπικά σε κάθε υπουργό, που δεν θα εφαρμόσει το πρόγραμμα για μείωση του προσωπικού στο υπουργείο του.

Στη σημερινή συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ με τη σερβική κυβέρνηση θα εξεταστούν, επίσης, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και η φορολογική μεταρρύθμιση.

Όπως ανήγγειλε, πρόσφατα, ο υπουργός Οικονομικών της Σερβίας, Μλάτζαν Ντίνκιτς, η σερβική κυβέρνηση θα προτείνει τη μείωση του συντελεστή φορολογίας στους μισθούς και τις συντάξεις και τον καθορισμό ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18% για όλα τα είδη εκτός από το ψωμί το γάλα, τα βρεφικά προϊόντα, τον Τύπο και τα βιβλία, που δεν θα έχουν φόρο.

Η σερβική κυβέρνηση θα ζητήσει, επίσης, από το ΔΝΤ να εγκρίνει το «ξεπάγωμα» των μισθών στο δημόσιο τομέα και των συντάξεων, από τον Ιούνιο, αφού, όπως εκτιμάται, η ανάπτυξη το 2010 θα είναι πάνω από 2%, ενώ το έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα περιοριστεί στο 4%.