Skip to main content

Στη μελλοντική γενιά η λύση του Σκοπιανού

Την επιθυμία του να συναντήσει τον Κάρολο Παπούλια εξέφρασε ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Την επιθυμία του να συναντήσει τον Κάρολο Παπούλια εξέφρασε ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Κατά τη διάρκεια υποβολής ερωτήσεων από τους βουλευτές, η Έλσα Παπαδημητρίου (ΝΔ) ρώτησε τον πρόεδρο ποια σκοπεύει να είναι η συμβολή του στο θέμα του ονόματος.

Απαντώντας ο κ. Ιβάνοφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πρόσφατα υπάρχει ένα κλίμα εμπιστοσύνης με την Ελλάδα.

«Υπάρχει, άλλωστε, και το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών και αναμένεται να βρεθεί από κοινού μία λύση που να ικανοποιεί και εσάς και εμάς. Μέσα σε αυτό το πνεύμα θα ήθελα να συναντήσω τον κ. Παπούλια. Αισθάνομαι αυτήν την ανάγκη να συναντηθούμε οι δύο πρόεδροι, ώστε να έχουμε και μία προφορική ανταλλαγή, ενώ έως τώρα μόνο γραπτώς επικοινωνούμε».

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα βουλευτή της πΓΔΜ, ο κ. Ιβάνοφ τόνισε ότι το θέμα του ονόματος είχε παρουσιαστεί ως θέμα ασφάλειας για την Ελλάδα την εποχή που ήταν ο πόλεμος στην τότε Γιουγκοσλαβία.

«Αλλάξαμε το Σύνταγμα και τη σημαία για να δείξουμε σε όλες τις γειτονικές χώρες ότι έχουμε τις σωστές αντιδράσεις. Στην αρχή υπήρχε μία ριζοσπαστική στάση στη δήλωση της Λισαβόνας και η ΕΕ μας ζήτησε να μην χρησιμοποιούμε τον όρο "Μακεδονία".

» Στο μεσοδιάστημα είχαμε σχέσεις με την Ελλάδα, δεχθήκαμε την ονομασία ΠΓΔΜ ως προσωρινή ονομασία, έως ότου βρεθεί μία αποδεκτή λύση και για τα δύο μέρη.»

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ έκανε έναν παραλληλισμό με τα ταξίδια του Γκιούλιβερ στη χώρα των Λιλιπουτείων και στη χώρα των Γιγάντων, που είχαν συνεχείς διαμάχεις χωρίς να πολυξέρουν τους λόγους:

«Θα χρειαστεί να αλλάξει μία ολόκληρη γενιά, θα πρέπει να περάσει η γενιά που έχει το πρόβλημα, για να αλλάξει η κατάσταση», κατέληξε.