Skip to main content

Στη γραμμή εκκίνησης το ΤΕΜΠΜΕ για αγορά πρώτων υλών

Σε εφαρμογή τίθεται από την προσεχή εβδομάδα το πρόγραμμα στήριξης ΜΜΕ μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, για την αγορά πρώτων υλών. Αντίθετα, για το σκέλος που αφορά παροχή εγγυήσεων για διευθέτηση φορολογικών και ασφ
Σε εφαρμογή τίθεται, εκτός απροόπτου, από την προσεχή εβδομάδα το πρόγραμμα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, για το σκέλος που αφορά στην αγορά πρώτων υλών. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τα προβλήματα κι οι καθυστερήσεις συνεχίζονται για το δεύτερο «βραχίονα» στήριξης του Ταμείου, το οποίο αναφέρεται στην παροχή εγγυήσεων για την διευθέτηση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών εκ μέρους των ΜΜΕ. Υπενθυμίζεται πως για τις συγκεκριμένες δράσεις, το ΤΕΜΠΜΕ έχει προβλέψει εγγυήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ.

Πρώτες ύλες

Στην περίπτωση των εγγυήσεων για την απόκτηση πρώτων υλών από τις ΜΜΕ, όπως αποκάλυψε λίγο νωρίτερα το μέλος του Δ.Σ. του ΤΕΜΠΜΕ και πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Σωτήρης Μαγόπουλος, η σχετική ρύθμιση εξασφάλισε, χθες βράδυ, την υπογραφή της κ. Λ. Κατσέλη και πλέον το υπουργείο Οικονομίας το αποστέλλει στις τράπεζες με σκοπό να υπογραφεί η σχετική σύμβαση και μαζί τους.

«Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, αρκεί οι τράπεζες να αγκαλιάσουν το πρόγραμμα και να μην εγείρουν προσκόμματα κατά την εφαρμογή του για να περιορίσουν τον αριθμό των δικαιούχων, όπως έπραξαν κατά το πρόσφατο παρελθόν σε άλλα προγράμματα», είπε ο κ. Μαγόπουλος και υπενθύμισε πως για κάθε επιχείρηση που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα το ανώτερο πλαφόν έχει θεσπιστεί στο ποσό των 300 χιλ. ευρώ.

Όσον αφορά στο επιτόκιο, εδώ εκφράζεται ένα παράπονο εκ μέρους των μικρομεσαίων, διότι, ενώ αρχικώς είχε συμφωνηθεί με τις τράπεζες να είναι στο 4%, τώρα φαίνεται πως υιοθετείται πιο ευέλικτη προσέγγιση, η οποία μπορεί να είναι μεν κάτω από αυτό το όριο, αλλά μπορεί τελικώς να φθάσει και στο 6%, ανάλογα με τον δικαιούχο.

Εισφορές

Ανάλογοι όροι θα ισχύσουν, ως προς το επιτόκιο, και για τις εγγυήσεις που θα δοθούν από το ΤΕΜΠΜΕ για την εξυπηρέτηση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όταν και όποτε το πρόγραμμα «βγει από το ψυγείο». Μολονότι ο επικεφαλής του Ταμείου κ. Παπαρσένος έχει επίσημα ανακοινώσει πως η συγκεκριμένη δράση θα είχε ενεργοποιηθεί από τις 23 Απριλίου, εντούτοις ακόμη και σήμερα τα πάντα παραμένουν σχέδιο επί χάρτου. Ο λόγος έχει να κάνει με σειρά από παράγοντες όπως το ό,τι δεν έχουν υπογράψει ακόμη οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών την σχετική απόφαση η οποία θα πρέπει, επίσης, να λάβει και ΦΕΚ, για να επιτραπεί κατ’ εξαίρεση να πληρωθούν μέσω των τραπεζών οι οφειλές τόσο στις ΔΟΥ όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Κι αυτό γιατί ως γνωστόν αν δεν έχει κάποιος ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα δεν μπορεί να λάβει χρήματα από το δημόσιο ή από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του προγράμματος, πάντως, άρχισε να προκαλεί εκνευρισμό και ανησυχία στις τάξεις των μικρομεσαίων, οι οποίοι κατακλύζουν τα επιμελητήρια με ερωτήματα για το πότε θα τεθεί σε εφαρμογή. Επί του θέματος, μάλιστα, τοποθετήθηκε σκωπτικά και ο κ. Μαγόπουλος τονίζοντας ότι «φοβάμαι ότι μέχρι να βγει το πρόγραμμα και να πέσουν χρήματα στην αγορά, θα κλείσουν οι επιχειρήσεις».