Skip to main content

Στη φυλακή ο λέκτορας του ΑΠΘ για τη διπλή δολοφονία

Ο 43χρονος λέκτορας του Πανεπιστημίου κατηγορείται ότι δηλητηρίασε την 31χρονη γυναίκα του αλλά και την 86χρονη γιαγιά της.

Τη διαφωνία υπέρ του ανακριτή ήρε το Δικαστικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, μετά τη διαφωνία εισαγγελέα στην υπόθεση διπλής δολοφονίας που αποκαλύφθηκε, το 2013, στη Θεσσαλονίκη. Ανακριτής και εισαγγελέας διαφώνησαν για την προφυλάκιση του 43χρονου λέκτορα του ΑΠΘ που κατηγορείται ότι δηλητηρίασε την 31χρονη γυναίκα του και την 86χρονη γιαγιά της.

Μετά την απολογία, ο ανακριτής ζήτησε την προφυλάκιση του κατηγορουμένου. Αντίθετα η εισαγγελέας γνωμοδότησε υπέρ της επιβολής περιοριστικών όρων, χωρίς προσωρινή κράτηση, μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης. Τελικά το δικαστικό συμβούλιο τάχθηκε υπέρ του ανακριτή ζητώντας την προφυλάκιση του καθηγητή. Σε βάρος του εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και προσωρινής κράτησης.

Η έρευνα των διωκτικών αρχών διήρκησε περισσότερο από τρία χρόνια. Ο κατηγορούμενος για «ανθρωποκτονία από πρόθεση, κατά συρροή» απολογήθηκε στον ΣΤ' ανακριτή Φίλιππο Τσιώτα. Η απολογία ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο και ελήφθη σε δόσεις καθώς ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε τέσσερις φορές ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθεί.

Ο 43χρονος αρνείται την κατηγορία και υποστηρίζει την εκδοχή της δηλητηρίασης από σωληνώσεις, σύμφωνα με το δικηγόρο του. Κατά την προανάκριση ο τότε ύποπτος ακαδημαϊκός κατέθεσε ανωμοτί στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, κάνοντας λόγο για ατύχημα. Παρουσιάστηκε, μετα τη εκταφή και τις τοξικολογικές εξετάσεις στις σορούς γιαγιάς και εγγονής που αποκάλυψαν υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού.

Οι διωκτικές αρχές πιστεύουν ότι η 31χρονη σύζυγος δηλητηριάστηκε σταδιακά σε μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη μέσα στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», όπου νοσηλευόταν. Ο κατηγορούμενος φέρεται ότι δηλητηρίασε τη γυναίκα του και μητέρα του ανήλικου παιδιού τους, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της.

Η 31χρονη παθούσα εργαζόταν ως διοικητική υπάλληλος στη βιβλιοθήκη της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ. Τέλη Ιουλίου 2013 εισήχθη εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, με συμπτώματα μυϊκής αδυναμίας. Μεταφέρθηκε στην Εντατική και ύστερα από νοσηλεία 7 ημερών η υγεία της βελτιώθηκε και επέστρεψε στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου. Εκεί την επισκέπτονταν συχνά οι γονείς της, η γιαγιά της και ο σύζυγός της.

Τον επόμενο μήνα και η γιαγιά εισήχθη στο ίδιο νοσοκομείο με οξεία νεφρική ανεπάρκεια και έχασε τη μάχη με τη ζωή, ύστερα από ολιγοήμερη νοσηλεία. Η εγγονή επέστρεψε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και κατέληξε από πολυοργανική ανεπάρκεια, τρεις ημέρες αργότερα. Η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε τόσο ραγδαία, την ώρα που όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά. Κάπου εκεί άρχισαν να κινούνται υποψίες ότι πίσω από τους δύο θανάτους υπάρχει ένας δολοφόνος.