Skip to main content

Στη δημοσιότητα η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου του Eurogroup

O νέος πρόεδρος θα εκλεγεί με απλή πλειοψηφία τουλάχιστον 10 ψήφων, όμως η διαδικασία μπορεί να απαιτήσει περισσότερους από έναν γύρους.

Στις 4 Δεκεμβρίου θα λάβει χώρα η εκλογή του νέου προέδρου του Eurogroup, ενώ οι ενδιαφερόμενοι για τη θέση θα πρέπει να δηλώσουν την υποψηφιότητά τους έως το μεσημέρι της 30ής Νοεμβρίου.

Τα ονόματα των διεκδικητών θα δημοσιοποιηθούν την 1η Δεκεμβρίου από τον απερχόμενο πρόεδρο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε επιστολή που έστειλε σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διευκρινίζεται πως ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί με απλή πλειοψηφία τουλάχιστον 10 ψήφων, όμως η διαδικασία μπορεί να απαιτήσει περισσότερους από έναν γύρους, μεταδίδει το ΣΚΑΙ.

Εάν δεν υπάρξει νικητής από την πρώτη ψηφοφορία, ο κ. Ντάισελμπλουμ θα ενημερώσει προσωπικά κάθε υποψήφιο για τον αριθμό ψήφων που έχει λάβει, ώστε να αποφασίσει εάν θέλει να συνεχίσει ή να παραιτηθεί από την διεκδίκηση της προεδρίας.

Επικρατέστεροι είναι για την θέση του προέδρου θεωρούνται αυτή τη στιγμή, ανεπίσημα ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμέγκνα και ο ομόλογός του της Σλοβακίας Πέτερ Καζιμίρ, ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του γάλλου ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λεμέρ.