Skip to main content

Στη Δικαιοσύνη για τα μπλόκα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Κεντρικής Ελλάδος

Εμφανείς είναι πλέον οι δυσμενείς επιπτώσεις των αγροτικών κινητοποιήσεων στην επιχειρηματική δραστηριότητα του νομού Λάρισας. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχεται ο τομέας των μεταφορών, ο οποίος έχει ήδη επ
Εμφανείς είναι πλέον οι δυσμενείς επιπτώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα του νομού Λάρισας από τις συνεχιζόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις. Κυρίως, όμως, πλήττεται ο τομέας των μεταφορών, ο οποίος έχει ήδη επιβαρυνθεί από το κλείσιμο της εθνικής οδού στο ύψος των Τεμπών, εξαιτίας των κατολισθήσεων.

Σημαντικό είναι όμως και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς υπάρχει αύξηση του κόστους των μεταφορικών, τόσο λόγω των μεγαλύτερων διαδρομών, εξαιτίας της παράκαμψης των Τεμπών, όσο και των καθυστερήσεων που σημειώνονται λόγω των αγροτικών μπλόκων.

Επιπλέον, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα και ως προς την τήρηση των ημερομηνιών παράδοσης των εμπορευμάτων στους πελάτες τους, κατά τα συμφωνηθέντα, διότι εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στους ελληνικούς δρόμους φαίνονται πλέον ασυνεπείς. Παρ’ όλα αυτά, οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών και των επιχειρήσεων δείχνουν διχασμένοι.

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΚΕ), που εδρεύει στο Βόλο, αλλά και η Ένωση Ξενοδόχων έχουν ήδη υποβάλει μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για τις ζημίες που υφίστανται, ενώ ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), που εδρεύει στη Λάρισα, τηρεί στάση αναμονής.

Πάντως, ούτε ο ΣΘΕΒ αποκλείει το ενδεχόμενο, εφόσον βέβαια παραταθούν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίες συνοδεύονται από αποκλεισμούς δρόμων, να προσφύγει και αυτός στη Δικαιοσύνη. Στον αντίποδα, τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος της Λάρισας όσο και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών του νομού, αν και έχουν γίνει αποδέκτες παραπόνων από επαγγελματίες, δείχνουν ανοχή, ενώ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δε σκοπεύουν να προχωρήσουν σε μηνύσεις.

Μάλιστα, η Ομοσπονδία έχει ουσιαστικά ταχθεί υπέρ των αγροτικών κινητοποιήσεων, προβάλλοντας και το σύνθημα: «Αγροτιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά». Σε ό,τι αφορά, τώρα, στο ζήτημα της επάρκειας των αγαθών, η Λάρισα δεν αντιμετωπίζει ακόμη προβλήματα.

Αυτό, σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, συμβαίνει, αφενός μεν επειδή η Θεσσαλία είναι εν γένει αυτάρκης στην παραγωγή φρούτων και λαχανικών αλλά και κτηνοτροφικών προϊόντων, αφετέρου διότι, με τον ένα η τον άλλο τρόπο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται, έστω και με πολλές καθυστερήσεις.