Skip to main content

Στη διοίκηση του ΕΦΚΑ φοβούνται άτυπη στάση πληρωμών

Στη διοίκηση του Φορέα ζουν με τον εφιάλτη μιας τέτοιας εξέλιξης, που μπορεί να τινάξει στον αέρα το ασφαλιστικό σύστημα.

Άτυπη στάση πληρωμών, τουλάχιστον έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο, φοβούνται στον ΕΦΚΑ. Υπό το βάρος των πληροφοριών που θέλουν το ΣτΕ να κρίνει ως αντισυνταγματική τη διάταξη για τις εισφορές των μη μισθωτών, στη διοίκηση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας ζουν με τον εφιάλτη μιας τέτοιας εξέλιξης, που μπορεί να τινάξει στον αέρα ολόκληρο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας πολλαπλώς.

Προς το παρόν, υπουργείο και Ταμείο περιμένουν από το ανώτατο δικαστήριο να διατυπώσει την απόφασή του. Ωστόσο, το πρώτο, μέχρι τότε, φρόντισε ήδη και άνοιξε εκ νέου το παράθυρο για διορθωτικές παρεμβάσεις που θα ισχύσουν από το 2019. «Δια παν ενδεχόμενον». Στο πλαίσιο αυτό εφόσον τα οικονομικά του ΕΦΚΑ συνεχίσουν τη θετική τους πορεία και τα πλεονάσματα σταθεροποιηθούν, θα μπορέσει το υπουργείο να επανεξετάσει τα ποσά των επιβαρύνσεων, σε εισοδήματα μεταξύ 30.000 και 70.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, αρχίζει να παίρνει διαστάσεις η πρόταση που στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα και βιωσιμότητα του ασφαλιστικού πυλώνα και στη θεσμοθέτηση πλαφόν στο σύνολο των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων ώστε το κράτος να μη «δημεύει» το εισόδημα των ασφαλισμένων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου που  τάσσεται, μεταξύ άλλων, υπέρ ενός νέου συστήματος που οι εισφορές θα υπολογίζονται με έναν μεικτό τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη και τα χρόνια ασφάλισης και το εισόδημα. Το σύνολο των φόρων και εισφορών που θα καταβάλλει ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό του καθαρού εισοδήματός του, περίπου 50%.