Skip to main content

Στη ΔΕΘ η βασιλική άμαξα που μετέφερε τον Γεώργιο Α' (φωτο +video)

Στην εξαιρετικής ομορφιάς άμαξα ξεχωρίζει το δερμάτινο σαλόνι, ο μαρμάρινος νιπτήρας καθώς και οι καλοσυντηρημένες ταπετσαρίες.

Την προσοχή των επισκεπτών της 82ης ΔΕΘ έχει προσελκύσει η βασιλική άμαξα των τέως Σιδηροδρόμων Θεσσαλίας που έχει τοποθετηθεί στον υπαίθριο χώρο μπροστά από περίπτερο 2 μέσα στη Διεθνή Έκθεση.

Στην εξαιρετικής ομορφιάς άμαξα ξεχωρίζει το δερμάτινο σαλόνι, ο μαρμάρινος νιπτήρας καθώς και οι καλοσυντηρημένες ταπετσαρίες.

Άλλωστε όπως προδίδει το όνομα της η άμαξα δεν μετέφερε τους πολίτες της εποχής αλλά τη βασιλική οικογένεια από την εποχή του βασιλέα Γεωργίου Α' και έπειτα. 

Συγκεκριμένα το όχημα αναλάμβανε τις σιδηροδρομικές μετακινήσεις των βασιλέων και των συγγενών τους (ή κάποιου μέλους της) στις γραμμές Λάρισα-Βόλος και Βόλος-Καλαμπάκα.

Κατασκευάστηκε το 1883, από την βελγική εταιρία «1 ΜetαlCυrgigυe Αtelϊers ι Λiτνelfes Βelgiηue», που είχε αναλάβει να προμηθεύσει το θεσσαλικό δίκτυο μετρικού εύρους (1000 mm) με το απαιτούμενα ελκόμενο τροχαίο υλικό (επιβατικά και εμπορικά βαγόνια). Μαζί με την άμαξα διοικήσεως απετέλεσαν τις δύο μοναδικές άμαξες πολυτελείας των θεσσαλικών σιδηροδρόμων.

Αυτότο επίπεδα πολυτέλειας υποδηλώνουν και-τα ψηφία «ΑΑ» του αριθμού της (ΑΑ 1), που αναγράφεται στο αριστερό τμήμα του πλαισίου (σασσί). Από τεχνικής άποψης το βασιλικό όχημα ακολουθεί τα υπόλοιπα επιβατικά οχήματα των Σ.Ο.: Διαξονικό με έναν εξώστη σε κάθε άκρο. Το πλαίσιο είναι μεταλλικό, ενώ πάνω σε αυτό στηρίζεται το ξύλινο αμάξωμα με επένδυση μεταλλικών ελασμάτων (λαμαρινών). Η κύλιση των ακτινωτών τροχών του επιτυγχάνεται μέσω τριβέων ολίσθησης (κουζινέτων), ενώ το σύστημα αιώρησης (ανάρτησης), εκτός των φυλλοειδών ελατηρίων (σουστών), περιλαμβάνει και ένα είδος δευτερεύουσας αιώρησης που χρησιμοποιεί ελαστικούς δακτυλίους σε έξι σημεία του για την καλύτερη απόσβεση των κραδασμών.

Εσωτερικά, η βασιλική άμαξα χωρίζεται σε τρία διαμερίσματα. Το κυριότερο από αυτά είναι το Σαλόνι, κεντρικά του οχήματος για περισσότερη άνεση. Με τους υπερπολυτελείς καναπέδες και τις αντίστοιχες πολυθρόνες του, είναι αυτό που έχει τα πλαϊνά παράθυρα. Στα δύο άκρα του αμαξώματος βρίσκονται αντίστοιχα το καπνιστήριο και το καλλωπιστήριο, σε ξεχωριστό διαμέρισμα του οποίου είναι το αποχωρητήριο.

Τέλος, στα δύο άκρα του οχήματος βρίσκονται οι εξώστες - το ανοικτό πλην στεγασμένο κομμάτι που αποτελεί ουσιαστικά την είσοδο.

'Ολοι αυτοί οι χώροι, φυσικά, αποτελούν σημείο αναφοράς και λόγω της πλούσιας καλλιτεχνικής διακόσμησής τους: από το φηφιδωτό πάτωμα και τα ζωγραφιστά και σκαλιστά χωρίσματα των διαμερισμάτων, μέχρι τα πολυτελή έπιπλα και είδη υγιεινής και την δερμάτινη επένδυση του δαπέδου.