Skip to main content

Στη Χαλκιδική μεταφέρθηκαν πάνω από 200 Σύροι πρόσφυγες

Θα φιλοξενηθούν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ένα ξενοδοχείο σε Νέα Καλλικράτεια και Ποτίδαια - Οι αντιδράσεις της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής

Πάνω από 200 Σύροι πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί από το κέντρο φιλοξενίας στο Ωραιόκαστρο σε τουριστικά καταλύμματα στη Χαλκιδική.

Συγκεκριμένα, 17 οικογένειες θα φιλοξενηθούν σε δωμάτια στη Νέα Καλλικράτεια ενώ οι υπόλοιποι πρόσφυγες σε ξενοδοχείο στη Νέα Ποτίδαια από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του halkidikifocus.gr, οι ιδιοκτήτες των μονάδων ανταποκρίθηκαν σε σχετική ανοιχτή πρόσκληση της αντιπροσωπείας της Νορβηγίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και ήρθαν σε συμφωνία με ένα συγκεκριμένο τίμημα ανά άτομο για την παροχή διαμονής και τριών υποτυπωδών γευμάτων έως και τον Φεβρουάριο, καθώς αυτή την περίοδο -όπως είναι γνωστό- δεν βρίσκονται σε λειτουργία ξενοδοχεία και καταλύματα.

Σχολιάζοντας την κίνηση αυτή, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος σημείωσε μιλώντας στο halkidikifocus.gr ότι «τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από κοινού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση προσπαθούμε να αναδείξουμε τη θέση ότι δεν είναι σωστό να φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε τουριστικές περιοχές από τη στιγμή που είναι υποχρέωση της Πολιτείας -με κονδύλια που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση- να δημιουργήσει κατάλληλες υποδομές».

«Φτάσαμε στο χειμώνα και η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε με αποτέλεσμα να αναζητούνται ιδιώτες, οι οποίοι θα αναλάβουν αυτό το “έργο”» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο κ. Τάσιος διευκρίνισε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πρέπει να διαβιούν σε ανθρώπινες συνθήκες, σε κατάλληλα οργανωμένους χώρους που πληρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Αναφορικά με την πρωτοβουλία των επιχειρηματιών, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν σήμερα να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία επιχειρήσεις για ένα πρόσκαιρο κέρδος, σε έναν τουριστικό νομό, όπου εδώ και 40 χρόνια προσπαθούμε να προβάλλουμε και να αναδείξουμε το τουριστικό προϊόν, να είναι κερδοφόρα μια τέτοια προσπάθεια, να έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις για τη φιλοξενία τουριστών και τώρα πολύ εύκολα να εγκαταλείπουμε τον πρωταρχικό στόχο της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής».

 

Πηγή φωτογραφίας: Halkidiki news