Skip to main content

Στενεύουν τα περιθώρια για τη συνεταιριστική ΣΒΕΚΗ

Σε οικονομική δυσπραγία και «λουκέτο» καταδικάζεται η βιομηχανία παραγωγής κρέατος ΣΒΕΚΗ, στα Ιωάννινα, καθώς η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποία ανήκει, εμμέσως, η παραπαίουσα επιχείρηση, φέρε
Σε οικονομική δυσπραγία και «λουκέτο» καταδικάζεται η βιομηχανία παραγωγής κρέατος ΣΒΕΚΗ, στα Ιωάννινα, καθώς η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποία ανήκει, εμμέσως, η παραπαίουσα επιχείρηση, φέρεται να διαφωνεί ριζικά σε μια ακόμη νέα «ένεση» ρευστότητας.

Το «σενάριο» που φαινόταν να κερδίζει έδαφος, να αναλάβει, δηλαδή, η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη να καλύψει ένα μέρος από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΒΕΚΗ, όλα δείχνουν πως εγκαταλείπεται και μάλιστα με παρότρυνση της Αγροτικής Τράπεζας.

Εάν οι πληροφορίες αυτές έχουν πράγματι στέρεη βάση, τότε και το «σχέδιο Β», που είχε διαρρεύσει, για τη στήριξη της κρεατοβιομηχανίας, πιθανότατα θα πάει… περίπατο. Κι αυτό γιατί ο πρωταγωνιστής του εναλλακτικού σχεδίου διάσωσης, η συνεταιριστική βιομηχανία «Πίνδος», που κατέχει, ήδη, το 43% της ΣΒΕΚΗ, αν και έχει διάθεση να βοηθήσει την προβληματική εταιρεία, όπως έπραξε και στο παρελθόν, διαμήνυσε ότι θα προχωρήσει σε ένα τέτοιο εγχείρημα μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίσει πολιτική στήριξη, τις ευλογίες της ΑΤΕ, αλλά και τη συγκατάθεση – συνδρομή και άλλων τοπικών φορέων.

Σε περίπτωση, πάντως, που δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα της «ΣΒΕΚΗ» εντός των επόμενων 2-3 εβδομάδων, τότε η επιχείρηση κινδυνεύει με «λουκέτο», καθώς δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις παραγγελίες, οι οποίες θα συσσωρευτούν την περίοδο προ του Πάσχα. Η εταιρία, που δραστηριοποιείται στον τομέα του κρέατος, πραγματοποιεί μεγάλο μέρος του τζίρου της αυτή τη χρονική περίοδο και η ζημιά, που θα υποστεί από τυχόν αδυναμία της, θα είναι ανεπανόρθωτη.

Η «ΣΒΕΚΗ» φέρεται να χρωστά περίπου 2,5 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους, από τους οποίους προμηθεύεται πρώτη ύλη και να έχει συνολικό χρέος, προς τρίτους, προσωπικό κλπ, το οποίο ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή υπάρχουν χρέη και προς την επιχείρηση. Κάποια μάλιστα πάνε αρκετά πίσω στα χρόνια και θεωρούνται ήδη «μη εισπρακτέα», καθώς αρκετές από τις εταιρίες που οφείλουν, έχουν κλείσει.

Οι εναπομείναντες 42 εργαζόμενοί της (επί συνόλου 83 τα προηγούμενα έτη) έχουν λαμβάνειν δεδουλευμένα τους τελευταίους τέσσερις μήνες, αν και πριν λίγες ημέρες η διοίκηση τούς κατέβαλε το μισθό Οκτωβρίου.

Στις αρχές Μαρτίου, εν τω μεταξύ, αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις και στα διοικητικά της επιχείρησης, άγνωστο όμως παραμένει εάν θα υπάρξει «φως» στα οικονομικά της.