Skip to main content

«Στενάζει» από υποστελέχωση το Παπαγεωργίου - Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Καθυστερήσεις σε χειρουργεία, αναμονή στα εξωτερικά ιατρεία, καθυστέρηση διαγνωστικών εξετάσεων είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που προκύπτουν.

Την προκήρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου ζητούν οι εργαζόμενοι του ιδρύματος, κάνοντας λόγο για έντονη υποστελέχωση που προκαλεί πολλά προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου. 

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων, Παναγιώτη Τουχτίδη, οι σοβαρές ελλείψεις, που αφορούν κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό, εμποδίζουν τη λειτουργία νέων τμημάτων, παρότι υπάρχουν οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις και το ιατρικό προσωπικό. «Παρότι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου είναι ένα από τα 15 νοσοκομεία που υπάγονται στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια, από μόνο του επομίζεται το 50% των δραστηριοτήτων», τονίζει ο ίδιος στη Voria.gr.

Δεδομένης αυτής της κατάστασης, προκύπτουν μεγάλες καθυστερήσεις σε χειρουργεία, αναμονή στα εξωτερικά ιατρεία, καθυστέρηση των διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ συχνά ολόκληρα τμήματα καλύπτονται σε νυχτερινή βάρδια από μόνο έναν νοσηλευτή. «Για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες του νοσοκομείου, θα πρέπει να προσληφθούν μόνιμα τουλάχιστον 250 επιπλέον νοσηλευτές», αναφέρει ο κ. Τουχτίδης. Στο νοσοκομείο αυτή τη στιγμή λειτουργούν με απόλυτη πληρότητα πάνω από 750 κλίνες.

Ακόμη, ο Γ.Γ. του Σωματείου εξηγεί πως «στο νοσοκομείο ήρθαν ελάχιστα άτομα από το ΚΕΕΛΠΝΟ, η σύμβασή τους όμως λήγει στις 19 Αυγούστου 2017. Ώσπου να πάρουν την απαιτούμενη εμπειρία και να προσαρμοστούν, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις ανάγκες του νοσοκομείου, θα έχει έρθει η ώρα να φύγουν». Παράλληλα, ο ίδιος επισημαίνει ότι στο νοσοκομείο τοποθετήθηκαν και ορισμένοι νοσηλευτές με 12μηνη σύμβαση, η οποία δεν θα ανανεωθεί, πράγμα το οποίο τους καθιστά προσωρινή λύση

Το Σωματείο καταγγέλει το γεγονός ότι στον επίσημο προγραμματισμό του ΥΥΚΑ για το Νοσοκομείο υπάρχει μόνο πλάνο ενίσχυσης με συμβασιούχους ορισμένου χρόνου ή επικουρικούς, καθώς και την άρνηση του Υπουργείου Υγείας να απαντήσει στις δύο σχετικές με τη στελέχωση (αίτημα για μόνιμους υπαλλήλους) ερωτήσεις τοπικών βουλευτών που κατατέθηκαν στη Βουλή, τόσο πριν την προκήρυξη για 1.666 προσλήψεις στο Ε.Σ.Υ. όσο και μεταγενέστερα.

Παράλληλα, κάνει λόγο για κωλυσιεργία από την πλευρά του Διοικητή της 3ης ΥΠΕ να ορίσει ημερομηνία συνάντησης με το Σωματείο επί ένα σχεδόν μήνα, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των εργαζομένων.

Επιπλέον, καταγγέλει και τους σκοπούς της Διοίκησης του Νοσοκομείου να αυξήσει ακόμη περισσότερο της ανεπτυγμένες κλίνες, με το σχέδιο επέκτασης της Βραχείας Νοσηλείας και την μετεγκατάσταση της Οφθαλμολογικής κλινικής σε κενή πτέρυγα του 6ου ορόφου.

Οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 7 Μαρτίου στον Πρόεδρο του Νοσοκομείου, καθώς και την Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 13:00 έξω από τα γραφεία της Διοίκησης και κατά την τακτική συνεδρίαση του ΔΣ.

Παράλληλα, σκοπεύουν να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία και απεργιακή συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ, την Τετάρτη 15 Μαρτίου στην Πλ. Μαβίλης στις 12:00 (Αθήνα) και στην 3η ΥΠΕ στις 10:00 (Θεσσαλονίκη). Τέλος, θα προχωρήσουν και σε 4ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 22 Μαρτίου.