Skip to main content

Στο μικροσκόπιο της Παγκόσμιας Τράπεζας ακίνητα του δήμου Θεσσαλονίκης

Κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας βρίσκεται ξανά στην πόλη για παροχή τεχνικής υποστήριξης στον δήμο σε θέματα real estate.

Η αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων τα οποία είναι εγκαταλειμμένα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης με 4μελες κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας το οποίο πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στην πόλη από την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr στις συναντήσεις οι οποίες έγιναν κατά το πρώτο διήμερο μεταξύ του κλιμακίου της Τράπεζας και του δήμου στις οποίες συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Λίνα Λιάκου και Γιούλη Ρανέλλα κυριάρχησε το θέμα της αξιοποίησης των δημοτικών ακινήτων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εξετάστηκε η δυνατότητα αξιοποίησης κάποιων ακινήτων τα οποία είναι σήμερα σε εγκατάλειψη.

Ως τέτοια συζητήθηκαν τα λουτρά Θέρμης, οι πρώην στάβλοι στην οδό Παπάφη, το κτιριακό συγκρότημα της παλιάς Λαχαναγοράς επί της Αγίου Δημητρίου το οποίο είναι δεσμευμένο από το δήμο κ.ά. Ο στόχος είναι μέσα στο επόμενο δίμηνο, ως τον Φεβρουάριο του 2017 να εκπονηθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αξιοποίηση κάποιων από αυτά τα ακίνητα.

Στο πλαίσιο αυτό τα στελέχη της Τράπεζας θα συναντήσουν και στελέχη τα οποία δραστηριοποιούνται στη αγορά ακινήτων προκειμένου να διαμορφώσουν μια πληρέστερη εικόνα για τη δυναμική που έχει η συγκεκριμένη αγορά. Στις πολύωρες συζητήσεις που έγιναν για την προετοιμασία της εκπόνησης του σχεδίου εξετάστηκαν μια σειρά ζητήματα όπως:

-ποιες είναι σύμφωνα με τη νομοθεσία οι διαδικασίες διαχείρισης των δημοτικών ακινήτων.

-Ποιοι είναι οι στόχοι του δήμου για τη διαχείριση των ακινήτων του (π.χ. μείωση των λειτουργικών δαπανών ή του κόστους συντήρησης, αύξηση των εσόδων του δήμου, ανάπλαση ή αναγέννηση περιοχών κ.ο.κ. ).

-Εάν υπάρχουν δείκτες μέτρησης της απόδοσης και διαχείρισης του χαρτοφυλακίου του δήμου.

-Βασικές πληροφορίες για το χαρτοφυλάκιο του δήμου, π.χ. πόσα ακίνητα ανήκουν στο δήμο, τι μισθώνει, τι χρησιμοποιεί, σε τι ποσοστό συγκριτικά με την ιδιωτική αγορά κ.λπ.

-Κατά πόσο η διαχείριση των ακινήτων έχει μπει στο ευρύτερο στρατηγικό πλάνο οικονομικής ανάπτυξης της πόλης.

-Εάν ο δήμος διαθέτει επενδυτικά σχέδια και ποια είναι αυτά κ.ο.κ.

Μεταφορές – μετακινήσεις
Τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας θα έχουν σήμερα και αύριο συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων οι οποίοι σχετίζονται με τις μεταφορές όπως το ΣΑΣΘ, η Εγνατία Οδός Α.Ε., το Ινστιτούτο Μεταφορών κ.ά. Στο επίκεντρο αυτών των συναντήσεων βρίσκεται η προετοιμασία για την υλοποίηση ώριμων έργων στον τομέα των μεταφορών.

Στην επίσκεψη του Σεπτεμβρίου τα στελέχη της Τράπεζας είχαν ενημερωθεί για τις προτεραιότητες που έχει ο δήμος στον τομέα αυτόν καθώς και για τις επιχειρησιακές δυνατότητες των υπολοίπων φορέων (Εγνατία Οδός, ΣΑΣΘ, ΙΜΕΤ). Τότε είχε επισημανθεί ότι η Θεσσαλονίκη δεν διαθέτει επικαιροποιημένη μελέτη για τις μεταφορές η οποία εκτός από τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης να λαμβάνει υπόψη της και τα νέα μεταφορικά μέσα τα οποία θα προστεθούν στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, όπως για παράδειγμα το μετρό. Στο στάδιο αυτό συζητείται ένα προσχέδιο μνημονίου συνεργασίας για την παροχή τεχνικής βοήθειας στα ζητήματα που αφορούν στις μεταφορές/μετακινήσεις.

Διαχείριση κινδύνου
Τέλος, το κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας κάνει συναντήσεις και με αρμοδίους στα θέματα διαχείρισης κινδύνου και έκτακτης ανάγκης όπως το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, η Δημοτική Αστυνομία, το ΤΕΕ/ΤΚΜ, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ κ.ο.κ. Στόχος είναι η παροχή τεχνικής υποστήριξης για την εκπόνηση τοπικών  σχεδίων διαχείρισης κινδύνου και έκτακτης ανάγκης.

Όπως εξήγησε στην Voria.gr η αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Λίνα Λιάκου «η βοήθεια την οποία παρέχει η Παγκόσμια Τράπεζα είναι τεχνικής φύσεως. Συνίσταται στην παροχή τεχνογνωσίας και στη χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών ώστε να προχωρήσουν δράσεις και έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στη Θεσσαλονίκη».

Η κ. Λιάκου υπογράμμισε πως η συνεργασία αφορά τρεις συγκεκριμένους τομείς: «τη διαχείριση κρίσεων και πολιτικής προστασίας, καθώς και τη διαχείριση κινδύνου. Τον στρατηγικό σχεδιασμό πάνω σε θέματα κινητικότητας και μεταφορών με στόχο την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος μεταφορών στην πόλη. Την ιεράρχηση των επενδύσεων και την εκπόνηση βέλτιστων μεθόδων για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας».

Η αντιδήμαρχος τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντική η δυνατότητα που προσφέρεται στην Θεσσαλονίκη να αντλήσει τεχνογνωσία για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, από έναν οργανισμό όπως η Παγκόσμια Τράπεζα». Η κ. Λιάκου εξήγησε ότι «ο ορίζοντας της συνεργασίας μεταξύ δήμου και Τράπεζας είναι 30 μήνες και σημείωσε πως από τον προσεχή Φεβρουάριο θα συγκεκριμενοποιηθούν οι δράσεις που θα γίνουν σε καθέναν από τους τρεις τομείς και θα εκπονηθεί και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της κάθε δράσης».

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά που κλιμάκιο της Τράπεζας επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη. Η προηγούμενη επίσκεψη είχε γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου όταν τέθηκε το πλαίσιο συνεργασίας των δύο πλευρών. Είχε προηγηθεί επίσκεψη αντιπροσωπείας του δήμου με επικεφαλής τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη στα κεντρικά γραφεία της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, τον περασμένο Ιούλιο. Εκεί, ουσιαστικά, συμφωνήθηκε η έναρξη της συνεργασίας του δήμου με την Τράπεζα, η οποία αποτελεί ειδικό συνεργάτη του δικτύου των «100 Ανθεκτικών Πόλεων», στο οποίο έχει ενταχθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης.