Skip to main content

«O ΟΑΣΘ δεν είναι ακριβότερος από τις συγκοινωνίες της Αθήνας»

Πάσα διαφορά μεταξύ του δημοσίου και του ΟΑΣΘ την επιλύει το διαιτητικό δικαστήριο, τονίζει σε νέα του συνέντευξη ο πρόεδρος ΔΣ του ΟΑΣΘ.

Συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών θα έχουν στην Αθήνα εντός της τρέχουσας εβδομάδας οι διοικούντες τον οργανισμό, όπως γνωστοποίησε μέσω του Alpha 96,5 και της εκπομπής «Εδώ Θεσσαλονίκη» ο Χρήστος Στεφανίδης, πρόεδρος ΔΣ ΟΑΣΘ, ο οποίος πρόσθεσε πως είναι διατεθειμένος να συζητήσει αλλαγές στην ισχύουσα σύμβαση με το δημόσιο λέγοντας «καμία αντίρρηση. Κάτι που είναι προς το κοινό συμφέρον, δεν το συζητάω».

Απαντώντας στις νέες κατηγορίες του υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη μέσω του Alpha 989, ο κ. Στεφανίδης επισημαίνει πως «πάσα διαφορά μεταξύ του δημοσίου και του ΟΑΣΘ την επιλύει το διαιτητικό δικαστήριο».

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του κ. Σπίρτζη περί μηδενικών οφειλών του δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ, ο πρόεδρος του οργανισμού τονίζει πως «το ΦΠΑ στο εισιτήριο πήγε από το 13 στο 23. Και από 1/6 του ’16 πήγε στο 24. Έπρεπε να ‘χε φροντίσει να βγει Κοινή Υπουργική Απόφαση να αυξήσει το εισιτήριο κατά το ποσοστό που αυξήθηκε ο ΦΠΑ. Δεν την έχει υπογράψει. Υπέγραψε μόνο του ΟΑΣΑ.» Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος «εισπράττω 13% ακόμη σήμερα και αποδίδω 24».

Επιπροσθέτως ο κ. Στεφανίδης τονίζει πως το μισό εισιτήριο το οποίο πληρώνουν μαθητές και φοιτητές αντιστοιχεί σε 17 εκατομμύρια από το υπουργείο Παιδείας προς τον ΟΑΣΘ λέγοντας «άμα τα αμφισβητούν, να πάμε στη διαιτησία να τα λύσουμε.»

Σε ό,τι αφορά το αίτημα του υπουργείου να του παραδοθούν οι καταστάσεις μισθοδοσίας των εργαζομένων, ο κ. Στεφανίδης παραπέμπει στο νόμο Δαφέρμου και τονίζει πως «εγώ δεν γνωρίζω τον λογαριασμό κάθε υπαλλήλου.»

Ακόμη παραπέρα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ απαντάει πως οι μέτοχοι του οργανισμού πληρώνονται «όποτε έχουμε λεφτά» επιβεβαιώνοντας ωστόσο τον ισχυρισμό του υπουργού πως η ετήσια χρηματοδότηση του κράτους προς τον ΟΑΣΘ περιλαμβάνει και την καταβολή των κερδών από τα μερίσματα των μετόχων. «Ε γίνεται. Τι να κάνουμε; Αφού το λέει ο νόμος. Λογικότατο. Είναι δαπάνη που συγκροτεί το κόμιστρο. Εγώ έχω δώσει τον προϋπολογισμό του ’16. Ούτε τον υπόγραψε ο υπουργός. Ήταν με κάποιες παραδοχές: δεν αυξηθούν οι μισθοί, τα μερίσματα, οι δαπάνες πετρελαίου και βγάλαμε 148,5 εκατομμύρια. Το προσήκον κόμιστρο που πρέπει να πληρώσει ο καθένας μας είναι 1,47. Βρείτε φτηνότερο. Η Αθήνα παίρνει 1,47 εδώ και τρία χρόνια. Τους χαρίσανε 5 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν πληρώνουν ενοίκια, δεν αγοράζουν λεωφορεία, οι αμοιβές των εργαζομένων περνάνε μέσα από την ΕΛΣΤΑΤ. Να μη μας λέει ο υπουργός ότι είμαστε ακριβότεροι από την Αθήνα».