Skip to main content

ΣτΕ: Τα αναδρομικά των δικαστών δεν υπόκειται σε εισφορά αλληλεγγύης

Η απόφαση του Συμβουλίου που εκδόθηκε είναι υπέρ του νόμου έχοντας νομολογιακό χαρακτήρα και καταλαμβάνει την επόμενη 5η δόση

Το Β΄Τμήμα του Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 295/2017 απόφαση υπέρ του νόμου της επταμελούς σύνθεσης του έκρινε ότι δεν υπόκειται σε εισφορά αλληλεγγύης (νόμος 3986/2011) η 4η δόση των αναδρομικών της έκτακτης παροχής των δικαστών.

Αναλυτικότερα, το ΣτΕ δικαίωσε δικαστή στον οποίο η Δ.Ο.Υ. Παλαιού Φαλήρου είχε επιβάλλει ειδική εισφορά αλληλεγγύης στο ποσό των 46.022 ευρώ που είχε λάβει και αντιπροσώπευε την 4η δόση των αναδρομικών της έκτατης παροχής που είχαν λάβει (σύμφωνα με το νόμο 3620/2007) όλοι οι δικαστές, οι εισαγγελείς και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση του ΣτΕ που εκδόθηκε είναι υπέρ του νόμου, δηλαδή δεν έχει έννομο αποτέλεσμα, αλλά έχει νομολογιακό χαρακτήρα και καταλαμβάνει την επόμενη 5η δόση. Έτσι, ο δικαστής δικαιώθηκε από το ΣτΕ, αλλά δεν θα του επιστραφεί το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα το ΣτΕ έκρινε ότι η έκτακτη παροχή, η οποία προβλέφθηκε να εξοφληθεί σε πέντε δόσεις, έχει τον χαρακτήρα αναδρομικών αποδοχών των δικαστικών λειτουργών από την άσκηση του λειτουργήματός τους και αυτό ανεξάρτητα από το πότε εισπράττεται η κάθε δόση, ανάγεται πάντως στο χρονικό διάστημα από 1.1.2003-31.12.2007.

Κατόπιν αυτών, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επισημαίνει ότι «ανεξαρτήτως του χρόνου κατά τον οποίο εισπράχθηκε, δεν πρόκειται για εισόδημα που προέκυψε, κατά την έννοια της διάταξης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011, κατά το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) και δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο και βάση επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που προβλέπεται από αυτήν».