Skip to main content

ΣτΕ: Δεν είναι μνημεία τα κτήρια του αεροδρομίου στο Ελληνικό

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προέβη σε εξαντλητική εξέταση και των τριών κτηρίων με βάση τα κριτήρια της νομοθεσίας.

Δεν είναι «μνημεία» και σωστά δεν χαρακτηρίστηκαν ως τέτοια κτήρια του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, αποφάνθηκε το Ε Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου .

Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, το δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές 10 κατοίκων μεταξύ των οποίων είναι η ομότιμη καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Ελένη Πορτάλιου, η πρώην βουλευτής Β' Αθηνών και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη.

Τα κτήρια αυτά αναλυτικά είναι:

1. Το αρχικό κτήριο του Δυτικού αεροσταθμού (αίθουσα αφίξεων - αναχωρήσεων),
2. Ο παλιός πύργος ελέγχου
3.Το συγκρότημα 5 κτηρίων του πρώην Αμερικανικού Κολεγίου Θηλέων Αθηνών που είναι των αρχών της δεκαετίας του 1930 (νυν κτήρια Υ.Π.Α.), ιδιοκτησίας σήμερα του Ελληνικού Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.

Στην απόφαση αναφέρεται πως το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προέβη σε εξαντλητική εξέταση και των τριών κτηρίων με βάση τα κριτήρια της νομοθεσίας και συγκεκριμένα, την αρχιτεκτονική, πολεοδομική, καλλιτεχνική, κοινωνική, τεχνική και εν γένει ιστορική σημασία τους, συνεπώς «για κανένα από αυτά δεν συντρέχει στον βαθμό που απαιτεί η νομοθεσία για τον χαρακτηρισμό των κτηρίων ως μνημείων».