Skip to main content

ΣτΕ: Αποφασίζει για τις παρατάσεις παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων

Οι δικηγόροι του Δημοσίου σημείωσαν ότι εάν η Ολομέλεια ταχθεί με την άποψη του Β' Τμήματος περί αντισυνταγματικότητας, τότε θα χαθούν πολλά χρήματα.

Η συνταγματικότητα ή μη των συνεχών παρατάσεων παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια τοιυ ΣτΕ.

Το θέμα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου από την επταμελή σύνθεση του Β' Τμήματος, που έκρινε αντισυνταγματική τη συνεχή παράταση παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, κατά την ακροαματική διαδικασία οι δικηγόροι του Δημοσίου σημείωσαν ότι εάν η Ολομέλεια ταχθεί με την άποψη του Β' Τμήματος περί αντισυνταγματικότητας, τότε θα χαθούν πολλά χρήματα, τα οποία το Δημόσιο κυνηγάει.

Αναλυτικότερα, το Β' Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σαρπ και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνο Νικολάου, παρέπεμψε στην Ολομέλεια του ΣτΕ για να κριθεί η συνταγματικότητα των νόμων 3513/2005, 3697/2008, 3790/2009 και 3842/2010 ως προς το σκέλος εκείνο που παρέτειναν συνεχώς τον χρόνο παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων.