Skip to main content

Σταθεροποίηση του μεταποιητικού κλάδου τον Ιανουάριο

Με τον μεγαλύτερο ρυθμό εδώ και περίπου 8,5 χρόνια επιταχύνεται η δημιουργία θέσεων εργασίας στον κλάδο, σύμφωνα με τη Markit

Ο εγχώριος μεταποιητικός κλάδος σταθεροποιήθηκε τον Ιανουάριο με τη δημιουργία θέσεων εργασίας να επιταχύνεται με τον μεγαλύτερο ρυθμό εδώ και 8,5 περίπου χρόνια, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Markit.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο δείκτης της ελληνικής μεταποίησης PMI διαμορφώθηκε στις 50 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 50,2 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν περαιτέρω τον Ιανουάριο με επιταχυνόμενο ρυθμό σε σχέση με τον Δεκέμβριο, ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης των νέων εργασιών από το εξωτερικό ήταν ο ηπιότερος σε διάστημα 15 μηνών, ανέφερε η έρευνα.

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 2007, ενώ οι τιμές εισροών υποχώρησαν για πρώτη φορά σε ένα έτος.

«Ωστόσο, οι όγκοι των εισερχόμενων νέων παραγγελιών εξακολούθησαν να παραμένουν σε πλαίσια συρρίκνωσης. Η παραγωγή κατέγραψε και πάλι μείωση, ενώ περιορίστηκαν περαιτέρω οι όγκοι αδιεκπεραίωτων εργασιών» σχολίασε ο Samuel Agass, οικονομολόγος της Markit.

«Αν δεν υπάρξουν σημάδια ουσιαστικής βελτίωσης στους προαναφερόμενους τομείς, είναι απίθανο να σημειωθεί οποιαδήποτε έντονη οικονομική ανάπτυξη τους προσεχείς μήνες» συμπλήρωσε.