Skip to main content

Σταθάκης: Βασικός ο πολεοδομικός σχεδιασμός για βιώσιμη ανάπτυξη

Βασικός πυλώνας της εθνικής ενεργειακής πολιτικής αποτελεί η ενεργειακή ασφάλεια και η αξιοποίηση της ενεργειακής θέσης της χώρας, ανέφερε επίσης.

Το υπουργείο Ενέργειας προχωρά σε μεγάλες τομές σε πολύ γρήγορο διάστημα, καλύπτοντας κενά δεκαετιών, επεσήμανε ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης σε εκδήλωση του ιστότοπου ecoleft, σχετικά με το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας για μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Σταθάκης ανέφερε, ότι όσο πιο γρήγορα οι δήμοι ολοκληρώσουν τον πολεοδομικό σχεδιασμό, ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο και αποτυπωθούν τα περιφερειακά σχέδια με κανόνες, η διαδικασία της βιώσιμης ανάπτυξης θα είναι εφαλτήριο για μία πραγματική δυναμική. Όπως είπε, «ισχυρή περιβαλλοντική και πολεοδομική δυναμική, αποτελούν βασικό συστατικό της πολιτικής μίας βιώσιμης ανάπτυξης».

Σχετικά με την ενεργειακή πολιτική, ο κ. Σταθάκης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τόνισε ότι «ο ενεργειακός τομέας στην Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω ενός μεγάλου μετασχηματισμού». Όπως εξήγησε, το ενεργειακό μείγμα τις χώρας αλλάζει, καθώς μέχρι το 2020 η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα έχει υπερκεράσει κατά πολύ το σημερινό 29%, θα δοθεί έμφαση στο φυσικό αέριο, αλλά θα διατηρηθεί και ο λιγνίτης για εθνικούς και οικονομικούς λόγους. Ανέλυσε επίσης τις πολύ σημαντικές δυνατότητες της χώρας σε σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας, κάνοντας λόγο για «ένα πρωτοφανές πεδίο επενδύσεων».

Ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι βασικός πυλώνας της εθνικής ενεργειακής πολιτικής αποτελεί η ενεργειακή ασφάλεια και η αξιοποίηση της ενεργειακής θέσης της χώρας. «Η Ελλάδα μπορεί και θα παίξει τον ρόλο της ως ενεργειακός κόμβος», ανέφερε.