Skip to main content

Σταθάκης: Το κλείσιμο της αξιολόγησης «ανοίγει» τον δρόμο για το χρέος

Ανοίγει ο δρόμος για την ελάφρυνση του μακροπρόθεσμου χρέους και την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, δήλωσε ο υπουργός.

Την αισιοδοξία του για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΠΕ «Digital Economy Forum 2016 -  Η επανεκκίνηση είναι ψηφιακή».

Όπως εξήγησε ο υπουργός, «με τη συμφωνία του καλοκαιριού, τους δύο επιτυχημένους γύρους διαπραγμάτευσης το Φθινόπωρο, την κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ανοίγει ο δρόμος για την ελάφρυνση του μακροπρόθεσμου χρέους και την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, από το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Όσον αφορά την οικονομία, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι το υπουργείο θα ανακοινώσει νέες δράσεις για την ανάπτυξη συνεργασιών και δικτύωσης για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε εγχώριες αλυσίδες αξίας, που θα αξιοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό σε διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, διαβεβαίωσε ότι σύντομα, θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις, σύμφωνα με το οποίο, θα ενοποιούνται οι κανόνες διαγωνισμών και δημόσιων συμβάσεων για όλα τα έργα, υπηρεσίες και αγαθά.

Μάλιστα, τον Ιούνιο αναμένεται να παρουσιαστεί και το νέο πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Όπως εξήγησε, πρόκειται «για έναν κλάδο εξαιρετικά δυναμικό, που μάλιστα έλαβε πρόσθετη ώθηση το προηγούμενο διάστημα, με τις ανακατατάξεις που προκάλεσε στις ροές του εμπορίου και των συναλλαγών η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων».

Ο κ. Σταθάκης, επεσήμανε ότι η ψηφιακή οικονομία και οι τεχνολογίες πληροφορικής βρίσκονται στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε διεξοδικά στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, τονίζοντας ότι προωθεί τη νεανική και καινοτόμα επιχειρηματικότητα, υποστηρίζει δραστηριότητες τεχνολογίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας, και ενισχύει τον ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.   

Όσον αφορά το Πακέτο Γιούνκερ, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι αποτελεί μία επιπρόσθετη πηγή χρηματοδότησης, προσανατολιζόμενη προς τις ιδιωτικές επενδύσεις, και τις συμβάσεις ΣΔΙΤ και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση αυτή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να γίνεται μέσα από ενδιάμεσους φορείς, όπως το νέο Αναπτυξιακό Ταμείο που θα προκύψει από την μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ, είπε χαρακτηριστικά.