Skip to main content

Σταθάκης: Σε... ευρώ θα πληρώνονται οι λογαριασμοί ρεύματος

Ο υπουργός εκτίμησε ανάπτυξη 2,5% με 3% για το 2017 και η πρόκληση είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή να μετατραπεί σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Χιούμορ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τη δραχμολογία, ο οποίος πριν από την έναρξη της ομιλίας του στο συνέδριο Athens Energy Forum είπε αστειευόμενος στο κοινό: «Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα πληρώσετε τους λογαριασμούς σας σε δραχμές, οι ενεργειακές εταιρίες με διαβεβαιώνουν ότι δεν θα αλλάξουν τους λογαριασμούς τους...».

Απάντηση έδωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιατης λέγοντας ότι «χαιρόμαστε που ο υπουργός μας διαβεβαιώνει ότι το νόμισμα μας είναι το ευρώ, ωστόσο μας δυσαρεστεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν διέψευσε κατηγορηματικά τις τελευταίες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τη δραχμή».

Κατόπιν του αστείου του, ο κ Σταθάκης αναφέρθηκε στην πορεία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής λέγοντας ότι «βρισκόμαστε στη μέση του προγράμματος και η συμφωνία με τους εταίρους κρίνεται εκ του αποτελέσματος». Σύμφωνα με τον υπουργό τα δεδομένα αυτά είναι η δημοσιονομική σταθερότητα της οικονομίας που έχει επιτευχθεί, η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα με την ανακεφαλαιοποίηση που έχει γίνει, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια και η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στις οποίες καταγράφεται σημαντική πρόοδος.

Ο κ Σταθάκης υπογράμμισε με αφορμή τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για τα μέτρα μετά το 2018 πως «η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε προκαταβολική θεσμοθέτηση μέτρων που θα ισχύσουν από το 2018». Πάντως, εκτίμησε ότι σύντομα θα υπάρξει επίλυση του προβλήματος.

Ο υπουργός εκτίμησε ανάπτυξη 2,5% με 3% για το 2017 και η πρόκληση είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή να μετατραπεί σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Στον τομέα της ενέργειας ο κ Σταθάκης χαρακτήρισε θετικά τα χθεσινά αποτελέσματα των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, λέγοντας ότι βοηθούν στην άνοδο των ιδιωτών στο λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο ρεύματος.

Ο ίδιος επανέλαβε πως η ΔΕΗ παραμένει κεντρικός πυλώνας της ενεργειακής στρατηγικής και για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση επέλεξε να μειωθεί το μερίδιο της στο 50% με τα ΝΟΜΕ και όχι με τη «μικρή ΔΕΗ».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ και υπεύθυνος του τομέα ενέργειας Κώστας Σκρέκας χαρακτήρισε μοντέλο Φρανκενστάιν τον τρόπο αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.