Skip to main content

Σταθάκης: Πολύ σημαντική η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Ο υπουργός είπε ότι αν κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει περιθώριο για τη συμμετοχή μας στην ποσοτική χαλάρωση

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε ο υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης η οποία θα συντελεστεί με το λεγόμενο Target Model, βάσει των κανονισμών της ΕΕ, από τα μέσα περίπου του 2018.

Σε δηλώσεις του με την ευκαιρία της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ του Χ.Α. και του ΛΑΓΗΕ, ο κ. Σταθάκης τόνισε πως πρόκειται για την αφετηρία δημιουργίας υποδομών, εξασφάλισης πόρων και τεχνογνωσίας, ώστε ο Λειτουργός να τα αξιοποιήσει με στόχο μια βιώσιμη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, μεταδίδει η Ναυτεμπορική.

Κατά τον υπουργό, η χονδρεμπορική πρέπει να λειτουργεί με κανόνες για τη σύζευξη της ελληνικής αγοράς με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και η διαφάνεια, να μειωθεί το κόστος και να υπάρξουν οφέλη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, θα θωρακισθεί και η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε πως υπάρχει στενή συνεργασία με την Κομισιόν και το προσεχές φθινόπωρο θα είναι έτοιμα τα κείμενα των τεχνικών προδιαγραφών για τη μετάβαση στο νέο μοντέλο.

Εξάλου, ανέφερε ότι αν κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει περιθώριο για τη συμμετοχή μας στην ποσοτική χαλάρωση. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι πρόκειται για στρατηγικό στόχο.