Skip to main content

Σταθάκης: Η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακή πύλη φυσικού αερίου

Η Ελλάδα αποτελεί «κλειδί» στον τομέα της μεταφοράς ενέργειας και σταθεροποιητικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή, ανέφερε ο υπουργός.

Τη φιλοδοξία να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακή πύλη φυσικού αερίου για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, από το βήμα του συνεδρίου «Mare Forum Greece».

Επεσήμανε μάλιστα, ότι η χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αποτελεί «κλειδί» στον τομέα της μεταφοράς ενέργειας και σταθεροποιητικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή.

Αποσαφηνίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού, σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε ότι η κυβέρνηση:

- Υποστηρίζει το σχεδιασμό του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού αερίου
- Συμμετέχει στο σχεδιασμό του αγωγού EastMed, ως μια πρόσθετη οδό μεταφοράς φυσικού αερίου
- Προωθεί το μετασχηματισμό της χώρας σε πύλη Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια
- Επιδιώκει την αξιοποίηση των θαλάσσιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο απόλυτου σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος, και της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε ακόμη, στις προοπτικές των υδρογονανθράκων, ιδίως μετά και τα πρόσφατα αποτελέσματα των ερευνών στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης.