Skip to main content

Σταθάκης: Έως τα τέλη Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση

Την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας.

Την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου στον Real Fm.

«Μετά βεβαιότητας θεωρώ ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στο χρονοδιάγραμμα το λογικό, το οποίο έχουμε μπροστά μας και η διάθεση από τις δύο πλευρές έχει προαναγγελθεί, μέσα με τέλη Μάρτη», είπε ο κ. Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη του διαλόγου, ώστε να επιτευχθεί ο αναγκαίος συμβιβασμός ανάμεσα στις απαιτήσεις των δανειστών και εκείνες των κοινωνικών ομάδων.

«Είναι μονόδρομος, πρέπει να γίνει ο διάλογος με τις κοινωνικές ομάδες, για να βρούμε λύσεις πάνω σε δεδομένες αρχές που χαρακτηρίζουν τη νέα μορφή του ασφαλιστικού και του φορολογικού, ότι οι μισθωτοί δεν μπορούν να είναι χωριστή κατηγορία με “κανόνες” δυσβάσταχτούς και οι άλλες κατηγορίες να εξαιρούνται από τους κανόνες αυτούς. Η βασική φιλοσοφία είναι σωστή, εξομοιώνονται κοινωνικές ομάδες με αυτό που ισχύει για τους μισθωτούς εδώ και 30-40 χρόνια. Ο διάλογος πρέπει, όμως, να επιλύσει όλα τα σύνθετα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις ιδιαιτερότητες των ελεύθερων επαγγελματιών. Πρέπει να γίνει αυτός ο διάλογος. Σε σχέση με την άλλη πλευρά, υπάρχει βάση για να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα κλείσει η συμφωνία στο ασφαλιστικό, ανάλογα με την κατάληξη του διαλόγου με τις κοινωνικές ομάδες στο εσωτερικό», είπε.

Επέμεινε τέλος ότι κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση παραμένει να μην γίνει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις και εκτίμησε ότι αυτή η κόκκινη γραμμή θα παραμείνει μέχρι τέλος.