Skip to main content

Σταθάκης: Δίνουμε μέρισμα στη ΔΕΗ για να μην αυξηθεί το ρεύμα 7-10%

Για πρώτη φορά ένα μέρος του κόστους των ΥΚΩ θα το πληρώσει ο προϋπολογισμός, αυτή είναι η καινοτομία, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι τα 360 εκατομμύρια ευρώ από τα 1,4 δις, δεν αποτελούν κοινωνικό μέρισμα αφού θα δοθούν στη ΔΕΗ για τα ΥΚΩ, επιχείρησε να καταρρίψει ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, με το επιχείρημα ότι η εναλλακτική προέβλεπε αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 7% έως 10%, καθώς το κόστος των ΥΚΩ καλύπτονταν μέχρι σήμερα από το σύνολο των καταναλωτών.

«Για πρώτη φορά ένα μέρος του κόστους των ΥΚΩ θα το πληρώσει ο προϋπολογισμός. Αυτή είναι η καινοτομία. Ο επιμερισμός ισχύει σε πολλές χώρες της Ε.Ε. Είναι επιβεβλημένο για κοινωνικούς κι άλλους λόγους. Αν δεν τα πλήρωνε θα μιλούσαμε για αύξηση τιμολογίων της τάξης του 7% ή 10%. Τα 360 εκ. ευρώ που δίνουμε σήμερα είναι τα ελλείμματα 2012 – 2014, μειωμένα κατά 30 εκ. ευρώ από τη διαχείριση που έκανε η .. “φριχτή” κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Σταθάκης, σύμφωνα με το ΣΚΑΙ.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι καταναλωτές θα δουν κι άλλες ελαφρύνσεις μέσω της εξομάλυνσης της «σκάλας» που ανέβαζε δυσανάλογα την τιμολόγηση για 1.600 κιλοβαρότες και πάνω κι ιδίως για κατανάλωση άνω των 2.100 κιλοβατόρων.

Αναφορικά, δε, με το Κοινωνικό Τιμολόγιο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, επανέλαβε την προωθούμενη ρύθμιση για επιπλέον έκπτωση έως 70% από 30% που ίσχυε, για πολίτες που είναι δικαιούχοι και του Κοινωνικό Εισοδήματος Αλληλεγγύης, καθώς και την πρόβλεψη για κατοχύρωσή του Κοινωνικού Τιμολογίου βάση και περιουσιακών κριτηρίων πέραν των εισοδηματικών.