Skip to main content

Σταθάκης: Αυξήσεις σε έμμεσους φόρους για να μην ανέβει νερό και ρεύμα

Συμμεριζόμαστε όλοι ότι κάθε μείωση στη φοροδιαφυγή θα είναι προς όφελος όλων, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να πιάσουμε τους στόχους για το 2018. Εμείς έχουμε θέσει σαφείς θέσεις ότι δεν θα πάρουμε νέα μέτρα», δήλωσε στον Alpha 989 ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και πρόσθεσε ότι «έχει σταθεροποιηθεί η οικονομία το 2016 και δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό.»

Αναφερόμενος στη φορολογία ο είπε ότι «το 2016 τα φορολογικά έσοδα είχαν πολλά θετικά σημεία. Συμμεριζόμαστε όλοι ότι κάθε μείωση στη φοροδιαφυγή θα είναι προς όφελος όλων. Σε μεσοπρόθεσμη βάση θα πρέπει να μειωθούν οι φόροι».

Υπεραμύνθηκε της επιλογής της κυβέρνησης για αυξήσεις στους έμμεσους φόρους με το επιχείρημα πως σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να προβεί σε ανατιμήσεις σε νερό και ρεύμα.

Ζήτησε υπομονή από τους πολίτες για τη σύγχυση στις συναλλαγές με το πλαστικό χρήμα και τις εισφορές στα μπλοκάκια αφού παραδέχτηκε την έλλειψη υποδομών:

«Σε κάθε μεγάλη πρωτοβουλία υπάρχει μια σειρά από τεχνικά θέματα που προκύπτουν. Οι υπηρεσιακοί και τεχνικοί μηχανισμοί χρειάζονται ένα χρονικό διάστημα για να μπορέσει να ολοκληρωθεί κάτι. Στα νέα δεδομένα δεν υπάρχει τεχνική υποδομή και θα πρέπει να φτιαχτεί.»

Αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας, είπε πως «υπάρχουν μεγάλα επενδυτικά έργα που έχουν ξεκινήσει, όπως ο ΤΑΡ και άλλα. Ο τομέας ενέργειας θα αλλάξει στην Ελλάδα μέχρι το 2020 με νέους αγωγούς αερίου, με ανανεώσιμες πήγες ενέργειας που θα συνεχίσουν να προσελκύουν επενδύσεις.

» Η Ελλάδα έχει πετύχει το 20% που καλείται να έχει, σε 5 χρόνια από σήμερα. Θα υπάρξουν αγορές ενέργειας και με πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Μπορεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις και να μετασχηματίσει την οικονομία.»