Skip to main content

Σταθάκης: 5 άξονες χρηματοδότησης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας

Τους πέντε άξονες χρηματοδότησης για τη στροφή της οικονομίας στην καινοτομική και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα ανέδειξε ο υπουργός Οικονομίας

Στις χρηματοδοτικές βάσεις, τις οποίες θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για τη στροφή της οικονομίας στην καινοτομική και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, στο πλαίσιο του Equity Investment Forum που πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα.

To forum συνδιοργανώνεται από το Χρηματιστήριο Αθηνών, τον Οργανισμό Enterprise Greece, την Ένωση Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA), το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (TANEO Α.Ε.) και το Δίκτυο Πράξη, συντονιστή του Enterprise Europe Network - Hellas.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, «σε σχέση με το παρελθόν είναι πολύ διαφορετική η στρατηγική της κυβέρνησης, στον τρόπο που αντιμετωπίζει την καινοτομία και τη συνεισφορά που μπορεί να έχει αυτή στο εξωστρεφές προφίλ της ελληνικής επιχειρηματικότητας».

Οι άξονες χρηματοδότησης στους οποίους αναφέρθηκε ο υπουργός είναι:

- Το ΕΣΠΑ το οποίο βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, όπως είπε, καθώς η ολοκλήρωση του παλαιού ΕΣΠΑ 2007-2013 συμπίπτει με την έναρξη του επόμενου ΕΣΠΑ 2014-2020, «για το οποίο έχουμε πετύχει την εξασφάλιση διοχέτευσης περισσότερων πόρων, ενώ είναι και περισσότερο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, καθώς τα προηγούμενα ΕΣΠΑ ήταν δυσανάλογα με κυριαρχία μεγάλων έργων».
- Η μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε οργανισμό - ομπρέλα για να κινητοποιήσει εργαλεία από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων και καινοτομίας. «Η αναγκαιότητα ενός τέτοιου θεσμού έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Κομισιόν» όπως είπε ο υπουργός.
- Με το Institute for Growth (IfG), το ταμείο που είχε δημιουργηθεί με πρωτοβουλία Ελλάδας, Γαλλίας και Γερμανίας που αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Ιούνιο του 2016.
- Επιμέρους αναπτυξιακό ταμείο θα δημιουργηθεί για την έρευνα και την τεχνολογία, «ενώ αναζητούνται τρόποι συγκρότησης και άλλων ταμείων» είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι «θα υπάρχει δημόσιο χρήμα, αλλά με προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και ενεργοποίηση των χρηματοδοτήσεων μέσω ευρωπαϊκών μηχανισμών.
- Τέλος, ανέφερε ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα είναι πολύ διαφορετικά δομημένος. Θα ενισχύσει κατά προτεραιότητα καινοτόμες επενδύσεις και την μικρή και πολύ μικρή επιχειρηματικότητα.

«Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε κομβικό σημείο μετεξέλιξής της, σε ένα πυλώνα που θα εξομαλύνει τις εντάσεις της περιοχής και θα στέκει σταθερά στις ευρωπαϊκές αξίες της αλληλεγγύης και της ισότητας και εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να συμβάλλουμε στη σταθεροποίηση της περιοχής -που όλοι θέλουμε- και να βγούμε από την κρίση», κατέληξε ο υπουργός Οικονομίας.