Skip to main content

Στανόγεβιτς: Ξέρω τι θα πει πίεση για το πρωτάθλημα

Ήρθα για να παλέψω για την κατάκτηση του τίτλου, είπε - Έκλεισε την... πόρτα της επιστροφής στον σύλλογο για τον Περέιρα - Τι είπε για τις μετεγγραφές

Γεμάτη ειδήσεις ήταν η επίσημη παρουσίαση του νέου τεχνικού του ΠΑΟΚ, Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς, σήμερα στην Τούμπα.

Ο Σέρβος προπονητής του Δικεφάλου δεν δίστασε να μιλήσει για τον προκάτοχό του στα ηνία της ομάδας, Βλάνταν Ίβιτς, τις μετεγγραφές, αλλά και την αγωνιστική του μενταλιτέ.

Παράλληλα, έκλεισε την... πόρτα της επιστροφής στον σύλλογο για τον Φακούντο Περέιρα, είπε «ναι» στον... επαναπατρισμό του Βιερίνια, ενώ στάθηκε και στην τιμωρία του ΠΑΟΚ για τα επεισόδια στον Βόλο και τις οικονομικές συνέπειές της.

Αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν στην αίθουσα Τύπου της Τούμπας:

Συγκεκριμένα τον νέο τεχνικό του Δικεφάλου παρουσίασε ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ Λούμπος Μίχελ, ο οποίος σημείωσε αρχικά: «Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ, είναι μια καλή παράδοση να κάνουμε μια συνέντευξη Τύπου πριν αρχίσει η χρονιά, γιατί το τελευταίο διάστημα μου έχουν γίνει αρκετές ερωτήσεις. Ήταν μια σημαντική απόφαση το ποιον θα πάρεις προπονητή, ίσως εσείς να περιμένατε πιο γρήγορα αυτή την επιλογή, αλλά δεν θέλαμε να κάνουμε λάθη. Είχαμε 15-16 ονόματα στην λίστα, όπου ήταν μέσα το όνομα του Στανόγεβιτς, δεν ήταν λύση της τελευταίας στιγμής. Ήταν ένας από τους τέσσερις τελευταίους υποψήφιους για να έρθουν στον ΠΑΟΚ. Η τελική απόφαση μας ήταν να προσλάβουμε τον Στανόγεβιτς για τα επόμενα τρία χρόνια. Είναι ένας προπονητής με μεγάλη πείρα, έχει πάρει 2 πρωταθλήματα με την ΠΑρτιζάν, τα τελευταία χρόνια δούλευε στην Κίνα με μεγάλους ποδοσφαιριστές, έχει την εμπειρία για να γίνει ένας πετυχημένος προπονητής στον ΠΑΟΚ».

Ερωτηθείς για τους λόγους που επέλεξαν τον Στανόγεβιτς: «Σε σύγκριση με πριν 1.5 χρόνο που ήρθα στην ομάδα, ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο αγωνιστικά. Το προηγούμενο καλοκαίρι κάναμε πολλές μεταγραφές, τώρα είμαστε σε καλύτερη θέση, πέρα από την θέση του τερματοφύλακα που χρειαζόμαστε, θα μπορούσαμε με αυτό το ρόστερ να αρχίσουμε την χρονιά… Θέλαμε να έχουμε συνέχεια, να έχει αυτό το πρότζεκτ ομαλή μετάβαση, έχει την ίδια αντίληψη με τον προηγούμενο τεχνικό, ήταν πετυχημένος στην Παρτιζάν και ελπίζουμε ότι θα είναι το ίδιο πετυχημένος εδώ όπως και στην Σερβία».

Για το αν είναι πρόβλημα να έρθουν μεγάλοι προπονητές και μεγάλοι παίκτες στην Ελλάδα με όλα όσα γίνονται: «Αυτά είναι ένα από τα φαινόμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και για την εικόνα που υπάρχει για αυτό έξω. Είναι μια ερώτηση που την αντιμετωπίζουμε, είναι πολλές φορές αυτό, υπήρχαν περιπτώσεις με προπονητές και παίκτες όπου όταν τους προσεγγίσαμε έψαξαν να μιλήσουν με ανθρώπους που έχουν περάσει από την Ελλάδα. Υπήρχαν περιπτώσεις που μας είπαν ευχαριστούμε αλλά δεν είναι στις προθέσεις μας να παίξουμε στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, έλαβα ένα μήνυμα τώρα από έναν τερματοφύλακα που προέρχεται από τα 4 κορυφαία πρωταθλήματα ο οποίος μου είπε ότι προτιμάει να πάει στην 2η κατηγορία της Αγγλίας και όχι στην Ελλάδα…».

Σχετικά με το γεγονός ότι για ακόμη μια χρονιά ο ΠΑΟΚ αλλάζει τον σχηματισμό: «Η αλλαγή συστήματος έχει μια επίπτωση σίγουρα στις μεταγραφές. Στον ΠΑΟΚ δεν έχουμε παίκτες που αγωνίζονται μόνο σε μια θέση, όπως ο Κάμπος, Ουάρντα, Μπίσεσβαρ. Δουλεύουμε να αποκτήσουμε έναν τερματοφύλακα, έχει επιστρέψει ο Ζάιρο που θα είναι μια λύση στην επίθεση. Όλοι θα έχουν τις ευκαιρίες τους».

Στη συνέχεια ο Λούμπος Μίχελ πρόσθεσε: «Επειδή έχουν γραφτεί πολλά… θέλω να ξεκαθαρίσω, πως ήμουν ο άνθρωπος που προσπάθησα τον Ίβιτς να μείνει στην ομάδα. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο, δεν θέλω να μείνω στον παρελθόν, θέλω να κοιτάξω μπροστά. Με τον Ίβιτς παραμένουμε φίλοι, χθες ήταν στο γραφείο μου, θέλαμε να τον κρατήσουμε, υπήρχαν λόγοι και από τις δυο πλευρές».

Για το αν υπάρχει θέμα με τον Βιειρίνια: «Είχα ραντεβού με τον μάνατζερ του, τα οικονομικά δεδομένα έχουν αναλυθεί, από εκεί και πέρα πρέπει να μιλήσω με τον ιδιοκτήτη και να πάρουμε μια απόφαση. Κάθε μεταγραφή στο ποδόσφαιρο έχει 2 σκέλοι. Το πρώτο είναι καθαρά το αθλητικό και η ανάλυση που γίνεται. Από αυτή την οπτική γωνία, ο Βιειρίνια έχει θέση στην ομάδα. Το δεύτερο είναι το οικονομικό, όπου είναι απόφαση της διοίκησης. Κάθε ομάδα έχει συγκεκριμένο μπάτζετ και συγκεκριμένα όρια. Η δική μου φιλοσοφία είναι να μην πληρώνουμε άλλες ομάδες για μεταγραφές αλλά να κάνουμε το συμβόλαιο στον παίκτη. Το πρόβλημα με άλλες χώρες είναι η φορολογία. Στην Τουρκία αν θέλεις να υπογράψεις έναν ποδοσφαιριστή με ένα εκατ. ευρώ, πρέπει να πληρώσεις 17% έξτρα φόρο, στην Ελλάδα είναι πιο υψηλή η φορολογία, μπορείτε να δείτε τι έγινε με τον Παναθηναϊκό… Γενικά με την φορολογία που υπάρχει στην Ελλάδα, γίνεται πιο δύσκολο να έρθει παίκτης μεγάλος. Η εισήγηση μου ήταν να υπογράψουμε συμβόλαιο μαζί του, αλλά εγώ είμαι τεχνικός διευθυντής και όχι οικονομικός διευθυντής».

Σχετικά με τους στόχους: «Έχουμε θέσει στόχους. Ο Αλεξάντερ ξέρει πολύ καλά που έχει έρθει, ξέρει ότι πρόκειται για μία ομάδα με υψηλές απαιτήσεις από όλους. Έχει δουλέψει σε παρόμοια κλαμπ, με απίστευτη και ξέρει πως είναι η κατάσταση. Ξέρει ότι στο ποδόσφαιρο αν έχεις τα αποτελέσματα συνεχίζεις, αν δεν τα έχεις ξεκινούν οι ερωτήσεις».

Ερωτηθείς για τις μεταγραφές: «Έχει ξεκινήσει η προεργασία για τις μεταγραφές, δεν σταματάει η δουλειά, το τμήμα σκάουτινγκ δουλεύει συνεχώς. Είχαμε πολλές συναντήσεις, από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο που κάναμε την αξιολόγηση του ρόστερ και κινηθήκαμε άμεσα. Είδαμε ότι πίσω από τον Λέοβατς δεν είχαμε μία ακόμη λύση. Είναι δύσκολο για ένα παίκτη με τόσα παιχνίδια να έχει καλή απόδοση στο φινάλε κι αυτό φάνηκε στα πλέι οφ, για αυτό υπογράψαμε με τον Ντοριάν Λεβέκ, είναι μία καλή λύση. Σταματήσαμε τις κινήσεις μας όταν τέθηκε το θέμα του προπονητή και τώρα αρχίσαμε πάλι να κάνουμε συζητήσεις. Ξέρουμε σε ποιες θέσεις χρειαζόμαστε ενίσχυση. Δυστυχώς είχαμε τον τραυματισμό του τερματοφύλακα μας και προτεραιότητα μας είναι ο γκολκίπερ. Ουσιαστικά χρειαζόμαστε έναν παίκτη σε κάθε γραμμή για να αναπτύξουμε το ρόστερ μας, θα πάρουμε παίκτες που είμαστε σίγουροι ότι μπορούν να παίξουν στην πρώτη ενδεκάδα».

Για τον Βιεϊρίνια και τις θέσεις που μπορεί να καλύψει και τον Φακούντο Περέιρα: «Ο Βιεϊρίνια είναι ένας παίκτης πολύ ακριβός για να τον αποκτήσουμε μόνο επειδή τον θέλει ο κόσμος, είναι ένας παίκτης που μπορεί να βοηθήσει σε διαφορετικές θέσεις. Σίγουρα αυτό είναι στα θετικά του, ωστόσο ας αφήσουμε για άλλη στιγμή αυτή τη συζήτηση. Ο Φακούντο έχει θέμα στη δύναμη είχε αυτό το θέμα με τους προηγούμενους προπονητές και θα ψάξουμε έναν επιθετικό που θα είναι πιο δυνατός στο παιχνίδι του».

Για το πρόβλημα που έχει η ομάδα στην θέση του τερματοφύλακα και τον νεαρό Σαμπάνη: «Θέλουμε να φέρουμε έναν τερματοφύλακα που θα είναι ο Νο1 στην ομάδα. Από εκεί και πέρα, θα δούμε τι θα κάνουμε. Ο Σιαμπάνης έχει συγκεκριμένο χρόνο συμμετοχής στο συμβόλαιο του, αν παραμείνει μαζί μας θα έχει τις εμπειρίες του. Εξαρτάται από τον τερματοφύλακα που θα αποκτήσουμε το τι θα συμβεί στη συνέχεια».

Σχετικά με την περίπτωση του Εντόι: «Για τον Εντόι ο Τύπος μερικές φορές πιέζει την ομάδα, ήταν ένας από τους ποδοσφαιριστές που μας απασχόλησε στις συζητήσεις που έγιναν με τον κ.Μίχελ με βάση και το σύστημα, για το 4-3-3. Είναι ένας box to box παίκτης και προοριζόταν ως αντικαταστάτης του Τσίμι σε περίπτωση που έφευγε. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε καμία πρόταση τώρα και μένουμε με αυτούς που έχουμε. Δεν θέλω να πουλήσουμε πολλούς παίκτες, γιατί κομμάτι τις επιτυχίας, είναι το να κρατάς τον ίδιο κορμό, την ομοιογένεια και με 3-4 προσθήκες να γίνεις ακόμη καλύτερος. Αυτό ήταν ένα από τα προβλήματα που είχε ο ΠΑΟΚ τα προηγούμενα χρόνια».

Για την τιμωρία του ΠΑΟΚ και τις οικονομικές συνέπειες από αυτό: «Όπως είπα δεν είμαι ο οικονομικός διευθυντής εγώ, που θα μιλήσω για αυτά. Φυσικά σαν άνθρωπος δεν μου αρέσουν αυτοί οι εξωγενείς παράγοντες, αν μπορούμε να το πούμε έτσι. Στο ποδόσφαιρο δεν είναι ωραίο να παίζεις σε άδειες κερκίδες. Είμαστε μαχητές και θα παλέψουμε, γιατί δεν είμαστε από αυτούς που θα σκύψουν και θα κλάψουν. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δουν οι άνθρωποι που παίρνουν τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Το να βγάλεις τον κόσμο από το γήπεδο είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις. Πέρα από το οικονομικό κόστος, αυτό απομακρύνει τον κόσμο από το γήπεδο και κάνει κακό και στο πρεστίζ του συλλόγου, του πρωταθλήματος».

Για την διαιτησία στο ελληνικό πρωτάθλημα: «Δεν θα είμαι ιδιαίτερα επιθετικός στην απάντηση μου, γιατί μπορεί να προκύψει καμία νέα τιμωρία. Έχω ένα όνειρο, ότι στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κάποια μέρα δεν θα μιλάμε για τους διαιτητές. Μία μέρα ένας παρατηρητής μου είπε: "το καλύτερο για σένα, είναι να μην δεις το όνομα σου αύριο στις εφημερίδες". Αυτό εύχομαι κι εγώ στους Έλληνες διαιτητές, νομίζω ότι αυτό θα κάνει καλό στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Αν πω κάτι, θα χρησιμοποιηθεί εναντίον μου. Βλέπω και ακούω πολλές φορές τι λένε εκπρόσωποι άλλων ομάδων και δεν γράφεται τίποτα στο φύλλο αγώνα, αντίθετα στον ΠΑΟΚ βλέπουμε ότι λέμε να είναι γραμμένο. Αλλά δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω, για να μην προκύψει καμιά τιμωρία...».

Από την πλευρά του ο κόουτς του ΠΑΟΚ τόνισε αρχικά ότι: «Δεν θέλω να μιλήσω πολύ εγώ για τον εαυτό μου, έχετε δει τις απαραίτητες πληροφορίες. Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ, υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία με την Παρτιζάν και ξέρω τι σημαίνει να δουλεύεις σε έναν σύλλογο με μεγάλες απαιτήσεις. Αυτό που θέλω να κάνω είναι να βοηθήσω την ομάδα να γίνει καλύτερη, θεωρώ ότι μπορώ να τα καταφέρω».

Σχετικά με την επιλογή του στο σύστημα 4-4-2 κι αν οι παίκτες προσαρμόζονται στο σύστημα ή συμβαίνει το αντίθετο: «Δεν πιστεύω στα συστήματα, είναι μία κουβέντα από το παρελθόν στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Δεν είναι το σύστημα, αλλά οι παίκτες και οι θεσεις που θες να τους χρησιμοποιήσεις. Μπορείς να παίξεις με πολλούς τρόπους. Σίγουρα στην αρχή θα προσπαθήσω να παίξω με 2 επιθετικούς, εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιήσω το 3-4-3. Όλα εξαρτώνται και από τον αντίπαλο και τις συνθήκες. Δε θα προσαρμοστούν οι παίκτες σε εμένα, αλλά εγώ στους ποδοσφαιριστές. Το επόμενο διάστημα θα καταλάβετε το στυλ μου. Σίγουρα μου αρέσει το επιθετικό στυλ ποδοσφαίρου. Μπορεί ανάλογα με τον αντίπαλο να παίζουμε διαφορετικά στην άμυνα, είναι κάτι που θα το δούμε».

Σχετικά με τους λόγους που επέλεξε να πάει στην Κίνα μετά από τις πετυχημένες χρονιές στην Παρτιζάν: «Ήμουν στην Παρτιζάν σε μια καλή περίοδο, στο τέλος έφυγα και επέλεξα να πάω στην Κίνα γιατί είναι μια χώρα που είχε διαρκεί ανάπτυξη στο ποδόσφαιρο πέρα από τα οικονομικά οφέλη, αλλά και μπορούσες να συνεργαστείς με μεγάλους παίκτες και προπονητές. Το κίνητρο μου είναι να πετύχω στην Ευρώπη και αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι εδώ σήμερα θέλω να πετύχουμε πράγματα με την ομάδα. Είμαι ικανοποιημένος από το ρόστερ που έχουμε, δεν θεωρώ ότι είναι σωστό να σας πω τώρα τι χρειάζεται. Είμαι εδώ για να δείξω την αξία μου, έχω ότι χρειάζομαι, σίγουρα στο ποδόσφαιρο χρειάζονται προσθήκες για να τα πας καλύτερα, στο επόμενο διάστημα θα δείτε τι ακριβώς αλλαγές θα γίνουν».

Για τους στόχους της ομάδας: «Πρώτα από όλα, την περασμένη σεζόν ήταν πετυχημένη για τον ΠΑΟΚ. Θέλω φέτος να τα πάμε ακόμα καλύτερα και πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Είναι λίγα τα πράγματα που θέλω να αλλάξω σε σχέση με πέρυσι. Στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να δώσεις υποσχέσεις. Θα δείτε το τρόπο δουλειάς μου, θέλω να πετύχουμε περισσότερα πράγματα σε σχέση με πέρυσι, αν δεν γίνει τότε δεν θα μπορούμε να μιλάμε για πετυχημένη χρονιά».

Για τις προσθήκες που χρειάζεται η ομάδα: «Προτεραιότητα μας είναι να βρούμε έναν τερματοφύλακα, ίσως χρειαστούμε έναν ακόμα καθαρόαιμο στράικερ, έχω εικόνα για την αξία του ρόστερ. Σίγουρα είναι διαφορετικά να τον βλέπεις στην τηλεόραση, μετά από μια εβδομάδα προπονήσεων θα έχω ξεκάθαρη εικόνα για το τι χρειαζόμαστε».

Για το αν έχει μιλήσει με τον Ίβιτς για την ομάδα: «Φυσικά, πήρα τηλέφωνο τον Ίβιτς επειδή είμαστε φίλοι. Μετά από όσα έγιναν με την ομάδα δεν ήθελα να του κάνω πολλές ερωτήσεις. Απλά είμαστε φίλοι, τον πήρα τηλέφωνο και ήθελα να του εκφράσω τον σεβασμό μου για αυτό που έκανε εδώ. Έχουμε μέρες να μιλήσουμε και θα γίνει».

Σχετικά με το αν τέθηκαν από τον ΠΑΟΚ συγκεκριμένοι στόχοι όταν υπέγραψε στον Δικέφαλο: «Πρώτος στόχος είναι να κάνουμε κάτι καλύτερο από πέρυσι. Εγώ προσωπικά θέλω να κάνουμε κάτι καλύτερο στην Ευρώπη, να πάμε ένα βήμα παραπάνω συγκριτικά με πέρυσι. Ακόμα θέλω να παίξει ο ΠΑΟΚ το δικό μου στυλ ποδοσφαίρου. Για τους στόχους του κλαμπ πρέπει να μιλήσει ο τεχνικός διευθυντής».

Σχετικά με το αν είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στην πίεση της κατάκτησης του πρωταθλήματος, είπε: «Ήμουν δύο φορές πρωταθλητής στη χώρα μου και ξέρω τι θέλει η μάχη για το πρωτάθλημα, ξέρω αυτή την πίεση που υπάρχει. Είναι λογικό στον ΠΑΟΚ αυτός να είναι ο στόχος. Στα 4 χρόνια μου στην Κίνα ανέλαβα από μία ομάδα στην τελευταία θέση, την πήγα στην 5η κι είχα πρόταση από την καλύτερη ομάδα στην Κίνα, με την οποία αγωνίστηκα στο Champions League της Ασίας. Σε όλες τις ομάδες μου έμεινα για παραπάνω από έναν χρόνο και σχεδόν για όσο διάστημα είχα υπογράψει. Ευελπιστώ να μείνω στον ΠΑΟΚ ως τη λήξη του συμβολαίου μου, θα παλέψω για αυτό. Είμαι έτοιμος να παλέψω για το πρωτάθλημα, να αντέξω αυτή την πίεση».

Σχετικά με τους συνεργάτες που θα έχει μαζί του στον πάγκο: «Θα μιλήσουμε για το τιμ μου με ονόματα αργότερα με λεπτομέρειες, τις επόμενες ημέρες. Τώρα έχω έναν βοηθό στη φυσική κατάσταση και δύο ακόμα βοηθοί μαζί με ανθρώπους που δούλευαν ήδη στην ομάδα. Έχω δει πολλά βίντεο από το ελληνικό πρωτάθλημα, πολλά στατιστικά, ξέρω πως παίζουν οι περισσότεροι αντίπαλοι μας. Γνωρίζουμε τις ομάδες και τα συστήματα που χρησιμοποιούν. Για μένα ο κάθε αντίπαλος είναι σημαντικός γιατί πολλές φορές χρειάζεται να προσαρμοστείς στον αντίπαλο σου. Ξέρω τα πάντα για τη λίγκα».

Για το πότε είδε πρώτη φορά τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα πριν αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας: «Δεν παρακολούθησα ζωντανά κάποιο παιχνίδι του ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Ήμουν το 2011 εδώ ως προπονητής της Παρτιζάν. Έχω δει πως είναι η Τούμπα στα ντέρμπι από την τηλεόραση για το τι σημαίνει ο κόσμος για την ομαδα. Δε θέλω να σχολιάσω την τιμωρία της έδρας του ΠΑΟΚ, θα αφοσιωθώ στη δουλειά μου και σε αυτό που θέλω να δείξει η ομάδα με εμένα».