Skip to main content

Στανόγεβιτς: Απάντηση για το εάν μπορούμε τον τίτλο μετά την Ανόρθωση

Για τα πρώτα παιχνίδια στην Ευρώπη οι παίκτες που έχουμε είναι υπεραρκετοί, είπε σε συνέντευξή του ο Σέρβος προπονητής του Δικεφάλου

Εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη μετά το πέρας του βασικού σταδίου της προετοιμασίας του ΠΑΟΚ στην Ολλανδία, έδωσε ο νέος τεχνικός του Δικεφάλου, Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς.

Ο Σέρβος προπονητής σχολίασε την παρουσία της ομάδας στα πρώτα φιλικά, στάθηκε στα καινούργια αποκτήματα, Μακ και Ρέι, ενώ, ερωτηθείς εάν ο ΠΑΟΚ μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα, είπε πως μια ξεκάθαρη απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα θα μπορούσε να δώσει μετά το φιλικό με την Ανόρθωση και τη συζήτησή του με τον Ιβάν Σαββίδη.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Στανόγεβιτς:

-«Ήταν αρκετές οι 14 μέρες για να γνωριστείτε καλά με τους παίκτες σας; Τώρα μπορείτε να πείτε ότι τους ξέρετε καλύτερα;»

Ναι… Βεβαίως. Είχαμε ένα καλό διάστημα να δω τους παίκτες. Κάθε μέρα, σε κάθε παιχνίδι βλέπεις και ένα νέο στοιχείο. Περιμένω και το φιλικό με την Ανόρθωση για να βγάλουμε τα τελικά συμπεράσματα.

-«Σας προβληματίζει η νοοτροπία των παικτών, όπως αυτή παρουσιάστηκε στα παιχνίδια;»

Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν έχουμε ισορροπία στο παιχνίδι μας. Αυτό βέβαια είναι κι’ ως ένα βαθμό λογικό. Θα πρέπει να “φρεσκαριστούμε” τις επόμενες ημέρες και να βρούμε την σταθερότητα που θέλουμε.

-«Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που ο ΠΑΟΚ δεν έχει αποκτήσει τα μεταγραφικά κομμάτια που του λείπουν, σε θέσεις, αλλά και σε χαρακτηριστικά;»

Πρώτα θα πρέπει να δω όλους τους παίκτες σε όλες τις συνθήκες. Μετά το παιχνίδι με την Ανόρθωση, θα είναι η ώρα να πω όλα όσα σκέφτομαι, όλα όσα πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν. Για τα πρώτα παιχνίδια στην Ευρώπη οι παίκτες που έχουμε είναι υπεραρκετοί.

-«Όπως μας είπατε, είδατε τον ΠΑΟΚ στα περισσότερα περσινά παιχνίδια που ήταν πολύ καλός. Γιατί μέχρι τώρα η ομάδα δεν παρουσιάζει κάτι κοντά σε αυτό που βλέπαμε πέρυσι;»

Σε αυτό το διάστημα το βάρος πέφτει στις προπονήσεις. Είναι νωρίς να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα... Θέλουμε λίγο χρόνο ακόμη.

-«Ο ΠΑΟΚ έχει πολλούς καλούς παίκτες. Θέλετε από εδώ και πέρα παίκτες ίδιου επιπέδου ή ψάχνετε μόνο το κάτι παραπάνω για να προσθέσετε στην ομάδα;»

Πάντα είναι καλό να αναβαθμίζεις την ομάδα σε κάθε της γραμμή. Δε θέλω να πω τίποτα προς το παρόν… Περιμένω και το τελευταίο φιλικό με την Ανόρθωση. Ακόμα και η πιο πετυχημένη ομάδα, στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν, κάνει μεταγραφικές κινήσεις, ψάχνει το κάτι παραπάνω.

-«Ποιος είναι ο τομέας στον οποίο πρέπει να δουλέψει η ομάδα περισσότερο από εδώ και πέρα;»

Στο τελευταίο παιχνίδι είδα κάποια καλά στοιχεία στην επίθεση, αλλά και κάποια κενά στην άμυνα. Αν βέβαια το παιχνίδι με τον Άγιαξ ήταν επίσημο, θα έπαιζα με τελείως διαφορετική λογική. Θα πρέπει να γίνουμε πιο σκληροί στο παιχνίδι μας. Θέλω να γίνουμε και πιο συμπαγής.

-«Όταν κάνατε τη πρώτη σας συζήτηση με τους κυρίους Σαββίδη και Μίχελ, είχατε κάνει συγκεκριμένες μεταγραφικές εισηγήσεις ή το αφήσατε για το διάστημα της προετοιμασίας;»

Όταν ήρθα, το πρώτο πράγμα που ρώτησα ήταν για τον Μακ και στην συνέχεια για τον τερματοφύλακα. Σκεφτόμουν ότι εφόσον γίνουν αυτές οι κινήσεις, θα έχουμε χρόνο στην πορεία για να δούμε τι ακριβώς θέλουμε περισσότερο.

-«Έχει γίνει αρκετή κουβέντα για τον σχηματισμό και τις αλλαγές. Ποια είναι η θέση σας για όλα αυτά;

Έχω τις δικές μου ιδέες και θα ήθελα να τις εφαρμόσω όμως οι παίκτες δεν αισθάνομαι καλά με τον δικό μου τρόπο και κατάλαβα, όταν μιλήσαμε, ότι νιώθουν καλύτερα με το 4-2-3-1.  Το πρώτο ζητούμενο είναι να νιώθουν οι παίκτες καλά και τώρα, με το συγκεκριμένο σύστημα, αυτό ισχύει. Κατά τη διάρκεια της σεζόν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά συστήματα. Θέλω να βάλω δικά μου στοιχεία και αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί.

-«Παρά τα  δυο διαφορετικά συστήματα, δεν άλλαξε ο αριθμός των τελικών προσπαθειών του αντιπάλου. Ο ΠΑΟΚ πιέζει πολύ ψηλά και φαίνεται αυτό να είναι κάτι που δεν βγαίνει σωστά με τα χαρακτηριστικά των παικτών. Θα συνεχιστεί;»

Θα μπορούσαμε με τον Άγιαξ να παίξουμε με τρεις κεντρικούς αμυντικούς και στο τέλος να χάναμε ίσως με 1-0. Δεν ήταν το θέμα μου το αποτέλεσμα στο παιχνίδι με τον Άγιαξ. Το θέμα μου ήταν να δω το τι μπορούν να κάνουν οι παίκτες στις απαιτήσεις που έχω για την άμυνα. Δεν μπορώ να πω τους παίκτες μου “παίξτε ψηλά την άμυνα“ χωρίς να το έχουν κάνει ποτέ. Στην προετοιμασία χτίζεις για το αύριο. Βλέπεις πράγματα, δοκιμάζεις, τεστάρεις τους παίκτες για να καταλάβεις ποια είναι εκείνα τα στοιχεία τα οποία μπορούν να εφαρμόσουν. Ψάχνουμε πράγματα. Δεν είναι η ομάδα playstation ώστε τη μια μέρα να παίζεις με την άμυνα χαμηλά και την άλλη να την πηγαίνεις ψηλά.

-«Νιώθετε ότι πιέζεστε για να προσαρμοστείτε εσείς στις απαιτήσεις της ομάδας;»

Πάντα υπάρχει αυτή η ίδια ιστορία… Υπάρχουν παίκτες με τους οποίους με μια απλή κίνηση μπορούμε να αλλάξουμε το σύστημα. Στο παιχνίδι με τον Άγιαξ θα μπορούσα να βάλω τον Πέλκα στα άκρα και τον Μακ πίσω από τον επιθετικό και να γίνει 4-4-2. Το ζητούμενο είναι να βρούμε ισορροπία.

Προτιμώ το 4-4-2 διότι θεωρώ ότι με αυτό μπορείς να μεταφέρεις καλύτερα και γρήγορα τη μπάλα μπροστά. Δεν εγκαταλείπω το 4-4-2, το οποίο μου αρέσει και το προτιμώ, αλλά έχουμε παίκτες με χαρακτηριστικά που τους βοηθάνε να κρατήσουν τη μπάλα και να βγουν με αυτό το τρόπο στην επίθεση, και όχι να την μεταφέρουν γρήγορα στην επίθεση. Στο παιχνίδι με τον Άγιαξ υπήρχαν στιγμές που η ομάδα έπαιξε καλά. Το 2-0 έγινε 2-2 και είχαμε ευκαιρίες για το 3-2. Ναι, δεν φτάνουν 30-40 λεπτά καλού ποδοσφαίρου, αλλά είμαστε στην προετοιμασία. Θα πρέπει μέσα από την δουλειά να αυξηθούν τα καλά λεπτά παιχνιδιού.

-«Μπορείτε να πείτε την άποψή σας για κάποια πρόσωπα της προετοιμασίας όπως είναι οι Μακ, Ρέι, ο Πέντρο Ενρικέ»;

Ο Μακ δεν είναι ακόμα έτοιμος διότι προέρχεται από μια σεζόν που δεν είχε πολλά παιχνίδια. Έδειξε όμως πως είναι ένας παίκτης που ακόμα και έτσι μπορεί να μας δώσει πολλά πράγματα. Πιστεύω ότι σύντομα θα γίνει ο Μακ που όλοι γνωρίζουν στον ΠΑΟΚ. Ο Ρέι έπιασε πέναλτι στο πρώτο του παιχνίδι και έπαιξε καλά με τα πόδια. Θα πρέπει σ’ αυτό το πρώτο διάστημα να αρχίσει να μαθαίνει τους συμπαίκτες του, ειδικά στην άμυνα, για να μπορέσει να συνεργαστεί με όλους. Ο Πέντρο πάντα δίνει το 200% είναι παίκτης σε σπέσιαλ ενέργεια, αλλά θα πρέπει να συμβαδίζει και με το πνεύμα της ομάδας.

-«Αν είχατε τη μαγική δυνατότητα να ξεκινούσατε ξανά την προετοιμασία, θα κάνατε τα ίδια ή θα αλλάζατε κάτι;»

Όταν γυρίζεις το χρόνο πίσω, πάντα υπάρχει κάτι που σκέφτεσαι ότι θα μπορούσες να αλλάξεις. Αυτί  κυρίως που τώρα θα ήθελα ήταν ένα ακόμα παιχνίδι για να δω όσους δεν έπαιξαν στα άλλα ματς.

-«Με βάση όλα αυτά, τις καλές και κακές στιγμές της προετοιμασίας, είστε σίγουρος ότι ο ΠΑΟΚ θα είναι πανέτοιμος για τα πρώτα επίσημα ματς;»

Περάσαμε μια περίοδο προσαρμογής. Η προτεραιότητά μου είναι να έχω μια ξεκάθαρη εικόνα. Κανονικά η ομάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να περάσει αυτό τον γύρο ακόμα και χωρίς προπονητή, αν σκεφτεί κανείς ότι παρέμειναν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι ίδιοι παίκτες. Όταν θα έρθει η ώρα για το πρώτο παιχνίδι, θα είναι έτοιμοι όπως τους θέλω εγώ.

-«Αν αυτή τη στιγμή σας ρωτούσε ένας φίλαθλος για το αν ο ΠΑΟΚ μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα, τι θα απαντούσατε;»

Είναι μια δύσκολη ερώτηση και θα του έλεγα ότι είμαι στον πάγκο του ΠΑΟΚ για να κάνω τα πάντα ώστε η ομάδα να πάρει το πρωτάθλημα. Όταν παίξουμε το τελευταίο φιλικό και μιλήσω με τον πρόεδρο, τότε θα μπορώ να δώσω μια συγκεκριμένη και ξεκάθαρη απάντηση, σε αυτή την ερώτηση.