Skip to main content

Σταϊκούρας στη Θεσσαλονίκη: Οι 8 προτεραιότητες της ΝΔ στην οικονομία

Πώς ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Οικονομικών κωδικοποίησε τις οκτώ προτεραιότητες του κόμματος, όταν αυτό ανέλθει στην εξουσία

Τα χαρακτηριστικά ενός νέου μείγματος οικονομικής πολιτικής περιέγραψε από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε για την εκδήλωση «Ελληνική Αξία Βορείου Ελλάδος 2017», που διοργάνωσε ο ΣΒΒΕ ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Οικονομικών κωδικοποίησε ως ακολούθως τις οκτώ προτεραιότητες στην Οικονομία, που θα εφαρμόσει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όταν έρθει στην εξουσία:

Πρώτον, υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων, που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο και τις οποίες η κυβέρνηση δεν προωθεί.

Δεύτερον, Πλήρης αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς για το 2016 η κυβέρνηση το περιέκοψε κατά 500 εκατ. ευρώ.

Τρίτον, αναμόρφωση του ρόλου και βελτίωση της λειτουργίας του κράτους, με την καθολική καθιέρωση ψηφιακών διαδικασιών και την επέκταση της αξιολόγησης σε όλο το εύρος του δημοσίου τομέα.  

Τέταρτον, διαμόρφωση ενός σταθερού και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος, που εδράζεται στη μείωση του υπέρμετρου φορολογικού βάρους στην πραγματική οικονομία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη διασφάλιση κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας σε όλο το εύρος της Γενικής Κυβέρνησης, με τη θέσπιση διαδικασιών για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων δαπανών, με την αξιοποίηση δημοσιονομικών ισοδυνάμων από το σκέλος των δαπανών,

Πέμπτον, ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και τη σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης.

Έκτον, άμεσος –και όχι μετά το 2018- προσδιορισμός, από τους εταίρους, των αναγκαίων και ουσιαστικών παραμετρικών παρεμβάσεων για το χρέος.

Έβδομον, συμφωνία με τους δανειστές σε ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους, οι οποίοι θα ενισχύουν τη βιωσιμότητα τους δημοσίου χρέους χωρίς «να καταστρέψουν» την οικονομία, παρέχοντας τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.   

Όγδοον, υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, με στόχο τη μετάβαση από μια οικονομία βασισμένη στην κατανάλωση εισαγόμενων προϊόντων, σε μια ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία.