Skip to main content

Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση σβήνει τις κόκκινες γραμμές

«Δεν είναι σωστό να ζητείται από μία χώρα να νομοθετήσει δύο - τρία χρόνια εκ των προτέρων τι θα κάνει το 2019», δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ

Για κόκκινες γραμμές που σβήνονται η μία πίσω από την άλλη κάνει λόγο ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών και κεντρικού διαπραγματευτή, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

«Ο υπουργός Οικονομικών σήμερα, για ακόμη μία φορά, αποκαλύφθηκε. Υποστήριξε ότι θα ψηφιστούν τώρα μέτρα για μετά το 2018, όταν μέχρι πριν λίγο καιρό έλεγε πως «η Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει τώρα μέτρα για το 2019 και μετά». Και ότι «δεν είναι σωστό να ζητείται από μία χώρα να νομοθετήσει δύο - τρία χρόνια εκ των προτέρων τι θα κάνει το 2019». Πάει η "κόκκινη γραμμή"», τόνισε, στη δήλωσή του, ο κ. Σταϊκούρας.

«Υποστήριξε ότι η χώρα θα επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια, χωρίς νέα μέτρα, όταν - μέχρι πριν λίγο καιρό - ο ίδιος και ο πρωθυπουργός έλεγαν ότι "είναι απολύτως αδύνατον πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% του Α.Ε.Π. μετά το 2018, εκτός αν θέλουμε να πνίξουμε την ελληνική οικονομία και να έχουμε διαρκώς συνθήκες μακροχρόνιας στασιμότητας". Πάει και αυτή η "κόκκινη γραμμή"», σημείωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως ανέφερε ο τομεάρχης Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί σήμερα και στη βάση της πρότασης που διατύπωσε πρώτος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας να παλεύει η κυβέρνηση για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, που θα δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο, συμφωνεί στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, η επίτευξη των οποίων απαιτεί νέα μέτρα. «Για τον κ. Τσακαλώτο, όμως, η επίτευξη του στόχου του 2% αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα και είναι τόσο ρεαλιστική όσο με το να βγει ο ίδιος με την Σκάρλετ Γιόχανσον. Αντιλαμβάνεται συνεπώς κανείς πόσο "σκληρά" διαπραγματεύεται», συμπλήρωσε.