Skip to main content

Σταϊκούρας: Έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει έξοδος από τα μνημόνια

Αν η κυβέρνηση ήταν αξιόπιστη, σοβαρή και υπεύθυνη, τότε τα επιτόκια δανεισμού θα ήταν πολύ χαμηλότερα, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Βολές κατά της κυβέρνησης ότι «συνεχίζει τη νέα αυταπάτη περί "καθαρής εξόδου από τα μνημόνια"», εκτόξευσε ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε δήλωσή του για την έκδοση του επταετούς ομολόγου, ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με κάθε τρόπο, να φτιάξει ταμειακό απόθεμα, “στύβοντας” την πραγματική οικονομία. “Σκουπίζει” τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου, χρησιμοποιεί εις βάρος της ρευστότητας τις “κουτσουρεμένες δόσεις” του δανείου, επιβάλλει στάση πληρωμών προς τους ιδιώτες και υπερφορολογεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

«Στην ίδια επικοινωνιακή στρατηγική εντάσσεται και η έξοδος στις αγορές», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι αυτό «δεν σημαίνει και έξοδος από τα μνημόνια».

Ο κ. Σταϊκούρας καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «δεν αντλεί τους διαθέσιμους από το πρόγραμμα πόρους, οι οποίοι προσφέρονται με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, πολύ χαμηλότερο από αυτό των αγορών. Επιτόκιο των αγορών και spreads τα οποία, αν και αποκλιμακούμενα, εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

«Αν η κυβέρνηση ήταν αξιόπιστη, σοβαρή και υπεύθυνη, τότε τα επιτόκια δανεισμού θα ήταν πολύ χαμηλότερα. Και τότε η επιθυμητή έξοδος στις αγορές θα γίνονταν με καλύτερους όρους, ειδικά σε μια περίοδο άφθονης ρευστότητας στην οικονομία, ως βήμα μιας δομημένης στρατηγικής βιώσιμης εξόδου από τα μνημόνια», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «δυστυχώς όμως σήμερα, αυτό δεν είναι εφικτό. Και αυτό γιατί η Κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδεικνύει αλλεργία στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, έχει ψηφίσει νέα μέτρα λιτότητας που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Και έχει δεσμευτεί σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια, ενώ η υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων για τη ρύθμιση του χρέους όχι μόνο έχει μετατεθεί για μετά το καλοκαίρι, αλλά εκτιμάται ότι θα συνοδευτεί και από κάποιον αυστηρό μηχανισμό επιτήρησης και εποπτείας».

«Οι πολίτες αναζητούν πλέον ρεαλιστική ελπίδα και όχι νέες αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Αυτή μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την πολιτική αλλαγή και μια άλλη ισχυρή μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.