Skip to main content

Σταδιακά εξοφλούνται οι τευτλοπαραγωγοί, σε αδιέξοδο η ΕΒΖ

Μόλις 11.000 στρέμματα έχουν σπαρθεί με τεύτλα, κλείνει το παράθυροτου καιρού. Τον επόμενο μήνα η πρόταση από δύο διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων.

Ολοκληρώνεται από πλευράς της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών, η διαδικασία παραλαβής και ελέγχου των δικαιολογητικών για να αποπληρωθούν μέσω δανεισμού οι τευτλοπαραγωγοί, ενώ παράλληλα η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, προχωρά σε πωλήσεις συσκευασιών λιανικής προς έως 460 ευρώ τον τόνο, τιμή πολύ υψηλότερη της χονδρικής (σ.σ. δεν θα ξεπερνούσε τα 330-340 ευρώ) που θα της εξασφαλίσει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας κοντά στα 2 εκατ. ευρώ.

Παρότι λοιπόν οι αγρότες έχουν αρχίσει να βάζουν χρήμα στην τσέπη τους, η τευτλοκαλλιέργεια, φέτος και μαζί της η ΕΒΖ, οδεύουν προς αδιέξοδο,  για τον βασικό λόγο, ότι ελάχιστα στρέμματα σπέρνονται με τεύτλα όταν το «παράθυρο» των καιρικών συνθηκών που επιτρέπουν τη σπορά, κλείνει.

Εν τω μεταξύ, το αγοραστικό ενδιαφέρον των διαχειριστών των επενδυτικών κεφαλαίων Albright και Kingsley, συνεχίζει να υπάρχει, ενώ πληροφορίες θέλουν ανεπίσημο ενδιαφέρον να έχει εκφραστεί και από άλλες πλευρές.

Ως προς τα τρέχοντα, μέχρι και σήμερα, από τους 1.500 τευτλοπαραγωγούς που είχαν λαμβάνειν χρήματα από την περυσινή καλλιεργητική περίοδο, οι 1.400 έχουν ολοκληρώσει και καταθέσει τους φακέλους τους στην Συνεταιριστική Σερρών, άλλοι 100 πρόκειται να υποβάλλουν φακέλους μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα ενώ 600 αγρότες έχουν ήδη πάρει τα χρήματα που τους οφείλονταν.

Από την άλλη πλευρά και όσον αφορά την καλλιέργεια έχουν σπαρθεί περί τις 11.000 στρέμματα, πολύ περιορισμένες εκτάσεις αφού για να λειτουργήσει με ένα λογικό βιομηχανικό κόστος το εργοστάσιο Πλατέος, χρειάζεται να εισκομίσει τεύτλα από 80.000-100.000 στρέμματα.

Με τις τιμές παραγωγού στα περυσινά επίπεδα και μία πολύ μικρή παραγωγή και μάλιστα όψιμη, ουδείς  μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει την περίοδο της συγκόμισης, μεταφοράς και επεξεργασίας των τεύτλων αφού μάλιστα ο μόνος μεταποιητής στη χώρα μας είναι η ΕΒΖ.

Όπως όλα δείχνουν χάνεται για τους αγρότες μία καλλιέργεια που αφήνει ικανοποιητικό εισόδημα, ενώ πολύ πιθανό είναι, επειδή στράφηκαν σε άλλες εκτατικές καλλιέργειες, η υψηλότερη προσφορά σε αυτές να πιέσει προς τα κάτω τις τιμές για τον παραγωγό.

Υπενθυμίζεται ότι για τις 27 Απριλίου έχει οριστεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση μετόχων της ΕΒΖ, οπότε αναμένεται να δοθούν εξηγήσεις στους μικρομετόχους, για το σχεδιασμό της Διοίκησης.

Επιπλέον, αναμένονται ειδήσεις σχετικά με τις τελικές προθέσεις των δύο funds, αμερικανικού και βρετανικού, που έχουν από κοινού εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον όμιλο της ΕΒΖ.  Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, οι δύο ενδιαφερόμενοι, τέλος Μαίου θα είναι έτοιμοι να καταθέσουν στον βασικό μέτοχο της εταιρείας και στο υπουργείο που παρακολουθεί το θέμα(σ.σ. Οικονομίας και Ανάπτυξης) την πρότασή τους, αφού πρώτα ολοκληρώσουν τον οικονομικό έλεγχο και κάνουν και ένα τεχνικό audit στις εγκαταστάσεις της ΕΒΖ.

Εάν και εφόσον προχωρήσουν αυτά τα δύο funds (Κingsley Capital Partners, εκπρόσωπος στο Λονδίνο του Albright Capital Management), θα θέσουν σε λειτουργία και τα πέντε εργοστάσια του Ομίλου, τρία σε Ελλάδα και δύο στη Σερβία, ενώ το τίμημα που θα προσφέρουν προφανώς θα είναι χαμηλότερο των υποχρεώσεων της ΕΒΖ.