Skip to main content

Στα σκαριά βρίσκεται μια μεγάλη ενεργειακή πώληση στη χώρα

Πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον προκαλεί η επικείμενη πώληση «πακέτου» μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) από το ελληνικό δημόσιο.

Τέλος του τρέχοντος έτους ή αρχές του επομένου θα βγει προς πώληση «πακέτο» μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) από το ελληνικό δημόσιο, μέσω του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Η απόφαση είναι ειλημμένη και όπως είναι φυσικό προκαλεί πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως, για δύο λόγους:

Α) τον τομέα δραστηριοποίησης της εταιρείας – ο ενεργειακός/πετρελαιοειδή θεωρείται και είναι από τους πιο hot διεθνώς, αυτή την εποχή
Β) το μέγεθος της εταιρείας, το οποίο είναι ευθέως ανταγωνιστικό με πολλές ευρωπαϊκές, γεγονός που της διασφαλίζει σημαντικά πλεονεκτήματα

Οι πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν ότι ήδη ξεκίνησαν κάποιες πολύ αρχικές διερευνητικές επαφές για τους συμβούλους του project, καθώς δεν έχει αποφασισθεί ακόμα το ποσοστό που θα εκχωρηθεί από πλευράς δημοσίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι λίγο πριν ή λίγο μετά τα ΕΛΠΕ θα βγει προς πώληση και πακέτο της ΔΕΠΑ. Η κίνηση κρίνεται περίπου ως αναγκαία, λόγω της μετοχικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο εταιριών. Συνεπώς, το πακέτο θα είναι ακόμα πιο ελκυστικό, για οποίον ενδιαφερθεί.

Υπενθυμίζεται ότι στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ διατηρεί πολύ μεγάλο ποσοστό ο όμιλος Λάτση. Σύμφωνα, μάλιστα, με μια εκδοχή, μπορεί και να έχει ξεπεράσει πλέον το 50%. Συνεπώς, από τη στάση που θα τηρήσει ως προς το συγκεκριμένο project, θα εξαρτηθούν πολλά, όπως εύλογα μπορεί να συμπεράνει κανείς.