Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τιμή στους πεσόντες του Μακεδονικού Μετώπου (φωτο+vid)

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζενεβιέβ Νταριεσέκ παρευρέθη στα συμμαχικά κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης - Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση

Παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Άμυνας της Γαλλίας, Ζενεβιέβ Νταριεσέκ, και πλήθους κόσμου κι επισήμων, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Μπουτάρης και η υφυπουργός Άμυνας, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, πραγματοποιήθηκε η τελετή κατάθεσης στεφάνων στα συμμαχικά κοιμητήρια του Ζέιτενλικ, της μεγαλύτερης στρατιωτικής νεκρόπολης της Ελλάδος, που βρίσκεται στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Η επίσκεψη της κας Νταριεσέκ στα συμμαχικά νεκροταφεία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της εκατονταετηρίδας του Μακεδονικού Μετώπου και της επετείου υπογραφής της ανακωχής της Θεσσαλονίκης, που ήταν μια καθοριστική στιγμή για το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Η Θεσσαλονίκη είναι συνδεδεμένη με την ανάμνηση του δυτικού μετώπου. Το νεκροταφείο στην καρδιά της πόλης είναι μια τέλεια αναπαράσταση της σύνδεσης των στρατιωτών των Συμμάχων», είπε η κα. Νταριεσέκ κατά την ομιλία της και σημείωσε πως «αποτίουμε τιμή στους Έλληνες, τους Σέρβους, τους Ρώσους, τους Βρετανούς και τους Ιταλούς συμμάχους».

Όπως τόνισε, «στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον με το ίδιο πνεύμα ενότητας με το οποίο οι γενναίοι στρατιώτες μας πάλεψαν σαν αδέρφια. Οι χώρες μας έχουν αδιάρρηκτους δεσμούς».

Στα κοιμητήρια του Ζέιτενλικ βρίσκονται θαμμένοι συνολικά 20.500 στρατιώτες των συμμάχων της Αντάντ, που πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Χωρίζονται σε πέντε τομείς, ανάλογα με την εθνικότητα των πεσόντων: γαλλικός (8.089 πεσόντες), σερβικός (7.500 πεσόντες), ιταλικός (3.000), βρετανικός (1.600), ρωσικός (400).

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η Γαλλίδα υφυπουργός συναντήθηκε με παλαιούς Γάλλους πολεμιστές.