Skip to main content

Επίθεση στον Τσίπρα από ΝΔ και Ποτάμι για τα θαλάσσια σύνορα

Σφοδρή επίθεση από Νέα Δημοκρατία και Ποτάμι για τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού στο Spiegel πως «δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα»

Θύελλα αντιδράσεων ήγειρε η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν έχει σύνορα η θάλασσα», αναφερόμενος στο Αιγαίο και στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησής του κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 80ής ΔΕΘ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του γερμανικού περιοδικού Spiegel, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε από τη Νέα Δημοκρατία στο φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού το «απόλυτο μηδέν». «Και βρήκαμε ένα θέμα που θα έλεγε κανείς έχει παγκόσμιες διαστάσεις, αφορά την Ελλάδα αλλά είναι ευρωπαϊκό είναι παγκόσμιο και αντί να κάτσουν να απολογηθούν για το τι έκαναν, ενώ έβλεπαν ότι θα έρχονταν τα κύματα των προσφύγων, μας έκαναν κριτική ότι δήθεν ανοίξαμε τα σύνορα. Ποια σύνορα; Έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε;», διερωτήθηκε.

«Δεν μπορεί να είναι τόσο άσχετος»

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Τσίπρα για το αν υπάρχουν ή όχι θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ποταμιού, το οποίο χαρακτηρίζει «άσχετο» τον Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας σε αυστηρό τόνο: «Κάποιο λάθος έχει γίνει. Δεν μπορεί ένας πρώην πρωθυπουργός να είναι τόσο άσχετος».

«Επικίνδυνη άγνοια από Τσίπρα»

Με ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία εξαπολύει δριμεία επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως ο κ. Τσίπρας «αποδεικνύει το μέγεθος της άγνοιάς του ως προς τα βασικά θέματα Διεθνούς Δικαίου και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Αποδεικνύει άγνοια που τον καθιστά επικίνδυνο».

«Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός, που διεκδικεί την επανεκλογή του, ας μάθει ότι η χώρα μας έχει θαλάσσια σύνορα, τα εθνικά χωρικά της ύδατα. Για όλα αυτά, κανένας δεν του είπε τίποτα; Ούτε ο κ. Καμμένος;» σημειώνεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ.

Τι απαντά η Κουμουνδούρου


Απαντώντας στη Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Ο λαϊκισμός και η υποκρισία έχουν τα όριά τους. Η ΝΔ προσπαθεί, με λαϊκίστικες κορόνες και εθνικιστική καπηλεία, να κρύψει τις τραγικές της ευθύνες για την έλλειψη υποδομών και στοιχειώδους σχεδιασμού στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε καμένη γη από την κυβέρνηση της ΝΔ και προσπάθησε -από το μηδέν- να αντιμετωπίσει το τεράστιο προσφυγικό κύμα. Σύστησε αρμόδιο Υπουργείο, ανέδειξε το ζήτημα στην ευρωπαϊκή του διάσταση, εξασφάλισε χρηματοδότηση και δημιούργησε δομές. Έκανε μέσα σε 7 μήνες, αυτά που η ΝΔ δεν έκανε για χρόνια», συνεχίζει.

«Αντί να δίνει μαθήματα, η ΝΔ πρέπει να απολογηθεί για την επικίνδυνη ανικανότητά της», καταλήγει η Κουμουνδούρου.

Το θέμα, που έχει ανακύψει από την εκφορά του τέως πρωθυπουργού έρχεται μόλις πέντε μέρες μετά την εκ νέου έγερση ζητήματος θαλάσσιων συνόρων από την Τουρκία. Οι προκλητικότατες πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περί μη ύπαρξης οριοθετημένων θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας απαντήθηκαν άμεσα από την ελληνική πλευρά και την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

«Τα σύνορα αυτά είναι σαφώς καθορισμένα επί τη βάσει ισχυουσών διεθνών συμφωνιών (Συνθήκη Λωζάννης του 1923, Πρωτόκολλο Αθηνών 1926, ιταλο-τουρκική Συμφωνία και Πρωτόκολλο 1932). Οι Συμφωνίες αυτές είναι, βεβαίως, ισχυρές και δεσμεύουν την Τουρκία, και επομένως οι όποιες εν προκειμένω αμφισβητήσεις της, είναι νομικά αβάσιμες και αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κούτρα.