Skip to main content

Στα «κόκκινα» η συνεταιριστική βιομηχανία ΣΒΕΚΗ

Στη δίνη ενός κυκλώνα χωρίς τέλος βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η συνεταιριστική εταιρία ΣΒΕΚΗ στα Ιωάννινα, καθώς τα χρέη προς τους προμηθευτές, τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες αυξάνονται κάθ
Ένα βήμα πριν το «λουκέτο» βρίσκεται η βιομηχανία τροφίμων ΣΒΕΚΗ, μία από τις λίγες εναπομείνασες παρόμοιες επιχειρήσεις στην Ήπειρο, η οποία αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα.

Η συνεταιριστική βιομηχανία παραμένει για πολλούς μήνες στη δίνη ενός κυκλώνα που δεν έχει τέλος, καθώς τα χρέη απέναντι στους προμηθευτές, τους συνεργαζόμενους παραγωγούς καθώς και προς το προσωπικό έχουν συσσωρευτεί σε σημαντικά ύψη. Την ίδια στιγμή η μέτοχοι της ΣΒΕΚΗ διαπιστώνουν πως όποια απόπειρα διάσωσης έχουν επιχειρήσει έως τώρα δεν έχει αποτέλεσμα και η βιομηχανία συνεχίζει να μοιάζει με… «πηγάδι χωρίς πάτο», αφού κι η τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με ποσό περίπου 250.000 ευρώ, ουσιαστικά απορροφήθηκε από… τρύπες.

Οι εναπομείναντες 42 εργαζόμενοι (επί συνόλου 83 τα προηγούμενα έτη) στην επιχείρηση έχουν λαμβάνειν δεδουλευμένα από το Σεπτέμβριο του 2009, διάστημα κατά το οποίο πήραν μόλις έναν μισθό. Σήμερα, μάλιστα, όπως ανακοίνωσαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, πρόκειται να επανεξετάσουν προηγούμενη απόφασή τους, βάσει της οποίας ανεστάλη προσωρινά η επίσχεση εργασίας που είχαν προγραμματίσει για την 16η Φεβρουαρίου. Η κίνηση αυτή των συνδικαλιστών ουσιαστικά αποτέλεσε δείγμα καλής θέλησης προς την ιδιοκτησία και υπαγορεύτηκε μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο της συνεταιριστικής επιχείρησης «Πίνδος», που είναι ο κύριος μέτοχος της ΣΒΕΚΗ. Σε περίπτωση πάντως που συνεχιστεί το οικονομικό αδιέξοδο, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι το προσωπικό θα ξεκινήσει και πάλι τις κινητοποιήσεις του.

Το πλάνο μιας νέας χρηματοδοτικής στήριξης της ΣΒΕΚΗ, ωστόσο, δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις των προμηθευτών και των άλλων συνεργατών της επιχείρησης, στους οποίους τα χρέη κινούνται σε επίπεδα άνω των 2 εκ. ευρώ. Συνεπεία της εξέλιξης αυτής, όπως είναι φυσικό, οι παραγωγοί δεν εμπιστεύονται το κτηνοτροφικό τους κεφάλαιο στη ΣΒΕΚΗ, γεγονός που επιτείνει το φαύλο κύκλο στον οποίο έχει περιέλθει η συνεταιριστική εταιρία.

Εκτός, όμως, από τα προβλήματα στην προμήθεια της πρώτης ύλης, οι συνδικαλιστές ισχυρίζονται ότι λόγω των περικοπών που έχουν γίνει σε επίπεδο προσωπικού δεν είναι δυνατό να υπάρξει ανταπόκριση σε όποιες παραγγελίες υπάρχουν, καθώς οι γραμμές παραγωγής έχουν λιγότερο προσωπικό από ό,τι απαιτείται από τις συνθήκες.

Η εταιρία βέβαια δεν κατάφερε να ορθοποδήσει ούτε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν προσέλαβε εξωτερικούς συμβούλους για να την αναδιαρθρώσουν οικονομικά.

Όπως επεσήμαναν οι εργαζόμενοι, σε περίπτωση που βάλει «λουκέτο» η «ΣΒΕΚΗ», δεν θα υπάρχει ανάλογο από άποψη εγκαταστάσεων σφαγείο στο Νομό Ιωαννίνων, ενώ θα χαθεί σε μεγάλο βαθμό και ο ποιοτικός έλεγχος του κρέατος και πλήγμα θα δεχτούν οι παραγωγοί της περιοχής (αγελαδοτρόφοι, χοιροτρόφοι κλπ), ο αριθμός των οποίων αναγκαστικά θα μειωθεί. Επιπρόσθετα, η «ΣΒΕΚΗ» είναι το μοναδικό σφαγείο στην ευρύτερη περιοχή που έχει άδεια λειτουργίας μονάδας αδρανοποίησης ζωικών υποπροϊόντων, γεγονός που σημαίνει ότι η διάθεσή τους θα γίνει ανεξέλεγκτη σε περίπτωση, που η επιχείρηση κλείσει.