Skip to main content

Στα φοιτητικά έδρανα δεκαπέντε άστεγοι από τη Θεσσαλονίκη

Μνημόνιο συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, του πανεπιστημίου Μακεδονία και της ΜΚΟ Praskis για την επιμόρφωση δεκαπέντε αστέγων.

«Στη Θεσσαλονίκη μέχρι τα 35 μπορείς να βρεις δουλειά, μετά είσαι άνεργος, άστεγος και άφραγκος». Αυτά είναι τα λόγια του 48χρονου Κωνσταντίνου Καράτσιου, ο οποίος ήταν σερβιτόρος και εδώ και λίγα χρόνια είναι άστεγος.

Πλέον θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο πιλοτικό πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Μακεδονία και της ΜΚΟ Praskis, μέσω του οποίου θα δοθεί η δυνατότητα σε άτομα αυτής της ευάλωτης ομάδας να μορφωθούν.

Ο κ. Καράτσιος δήλωσε χαρούμενος που θα μπορέσει να γίνει φοιτητής έστω και για μικρό χρονικό διάστημα και θα αποκτήσει εμπειρίες για να μπορέσει να βρει κάποια εργασία. «Μόλις φύγεις από το υπνωτήριο αστέγων, όπου έχεις διαμονή και ζέστη, είσαι περίπου δέκα ώρες στον δρόμο χωρίς ευρώ στην τσέπη. Εκεί απογοητεύεσαι, ότι δεν υπάρχει μέλλον. Δουλειά να είναι, αξιοπρεπή και να μπορώ να βγάζω το χαρτζιλίκι μου. Ας μου πει ο δήμαρχος να καθαρίζω και τουαλέτες του Λευκού Πύργου, δεν έχω πρόβλημα, θα το κάνω. Η βοήθεια που θα δοθεί μέσω του προγράμματος είναι πάνω απ΄ όλα η εμπειρία, να μπορούμε και εμεις οι άστεγοι να βλέπουμε το μέλλον κάπως καλύτερα, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα τοίχος, ιδίως όταν είσαι μεγάλος».

Ο 48χρονος άστεγος Παναγιώτης Καράτσιος

Ο 48χρονος Παναγιώτης Καράτσιος είναι ένα από τα 15 άτομα που θα λάβουν μέρος  στο πιλοτικό επιμορφωτικό πρόγραμμα αστέγων.

Στη Θεσσαλονίκη έχουν περάσει από τις κοινωνικές δομές του δήμου περίπου 1200 άστεγοι, εκ των οποίων οι 810 λαμβάνουν σε τακτική βάση κάποιες υπηρεσίες. Το 50% των αστέγων είναι Έλληνες, που πριν την κρίση άνω του μέσου όρου βιοτικό επίπεδο. Το 10% αυτών τελείωσαν σχολές ανώτατης εκπαίδευσης και το 40% είναι απόφοιτοι γυμνασίου - λυκείου.


Σήμερα υπογράφηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ της δημοτικής αρχής, του ΠΑΜΑΚ και της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. «Αναλογιζόμενοι τους συνανθρώπους μας που είχαν πρώτα μια φυσιολογική ζωή και τώρα βρίσκονται στο δρόμο, αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι από κοινού. Δε θέλουμε να περιοριστούμε σε μια επισιτιστική βοήθεια, αλλά να προσπαθήσουμε να τους επανεντάξουμε, δίνοντας στους άστεγους βιωματικές εμπειρίες, μέσα από σεμινάρια, που θα τους φέρουν σε θέση να κερδίζουν την αξιοπρέπεια που τους αξίζει» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αχιλλέας Ζαπράνης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι «υπάρχουν 50άρηδες και πάνω που έχουν χάσει τη δουλειά τους και ψάχνονται, σε αυτούς πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία να μάθουν και κάτι άλλο». «Το καλό στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ότι ο άστεγος θα έχει μια δυνατότητα να ανακαλύψει για τον εαυτό του δυνατότητες που έχει για να βρει δουλειά. Μακάρι να πετύχει το πρόγραμμα και να το συνεχίσουμε» υπογράμμισε ο Γιάννης Μπουτάρης. 

«Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τις δουλειές τους και βρέθηκαν στο δρόμο. Ήταν επιχειρηματίες, άνθρωποι δηλαδή που έχασαν τα αυτονόητα. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται μια κινητήρια δύναμη για να πάνε μπροστά» ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΜΚΟ Praskis Αντύπας Τζανέτος

 

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου

 

Το πιλοτικό πρόγραμμα πρόκειται να ξεκινήσει από το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο), θα διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες και θα καλύπτει έξι θεματικές ενότητες με βάση τα ενδιαφέροντα των ίδιων των αστέγων: Πληροφορική, Αγγλικά, Οικονομία - Εργασία, Εκπαίδευση – Επαγγελματικός Προσανατολισμός, Τέχνη και Τεχνική και Κοινωνική και Πολιτική Εκπαίδευσης.

Μεταξύ των θεμάτων που θα αναπτυχθούν θα είναι και η δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚοινΣεπ), για τις οποίες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης μίλησε με θετικά λόγια. «Σκέψη του δήμου είναι να βοηθήσουμε στη δημιουργία ΚοινΣεπ, ο δήμος δεν μπορεί να δημιουργήσει» σημείωσε.

Τα μαθήματα θα γίνονται κυρίως στο πανεπιστήμιο Μακεδονία από απόφοιτους μεταπτυχιακού του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑΜΑΚ. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικους άστεγους που υποστηρίζονται από τις κοινωνικές δομές του δήμου Θεσσαλονίκης.

Καμπανάκι κινδύνου από Καλυψώ Γούλα για τις κοινωνικές δομές

Να συνεχιστεί η λειτουργία των δομών κατά της φτώχειας ζήτησε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Καλυψώ Γούλα, η οποία τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να συνεχιστεί η χρηματόδότησή τους. Για το θέμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής επισκέφθηκαν πρόσφατα την αρμόδια υπουργό, στην οποία κατέθεσαν σειρά προτάσεων. «Είναι μείζον ζήτημα και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να συνεχιστούν και να αγκαλιαστούν από το ΕΣΠΑ 2015 - 2020. Να παραμείνουν οι δομές και να μην μείνει κενό ούτε για μία μέρα» υπογράμμισε.