Skip to main content

Στα δικαστήρια προσφεύγουν οι ασφαλιστικές που κατηγορούνται για καρτέλ

Άμεσα δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στα Διοικητικά δικαστήρια κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την υπόθεση Audatex, οι ασφαλιστικές εταιρίες, Εθνική Ασφαλιστική, Interamerican, και Αγροτι
Άμεσα δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στα Διοικητικά δικαστήρια κατά της απόφασηςτης Επιτροπής Ανταγωνισμού για την υπόθεση Audatex, οι ασφαλιστικές εταιρίες, Εθνική Ασφαλιστική, Interamerican, και Αγροτική Ασφαλιστική.
Οι τρεις εταιρείες ενημερώνουν με κοινή ανακοίνωσή τους το κοινό ως εξής:

Η εταιρία Audatex ιδρύθηκε από τις παραπάνω ασφαλιστικές εταιρίες το 1999 με σκοπό να εισάγει στην Ελλάδα ένα διεθνώς αναγνωρισμένο και χρησιμοποιούμενο σε 50 χώρες σύστημα ηλεκτρονικής πραγματογνωμοσύνης για τις ζημιές αυτοκινήτων. Οι πραγματογνωμοσύνες αυτές επέφεραν ένα νοικοκύρεμα και μια αντικειμενικοποίηση του υπολογισμού ζημίας σε χώρο που δεν επικρατούσε τάξη, δεν ανηρτάτο η τιμή εργατοώρας από τα συνεργεία όπως απαιτεί η σχετική αγορανομική διάταξη και οι ζημιές υπολογίζονταν με αυθαίρετο τρόπο. Η σύσταση της Audatex ερμηνεύθηκε εντελώς αναιτιολόγητα από την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σαν προσπάθεια συντονισμού της εμπορικής πολιτικής των παραπάνω εταιριών, ενώ όλοι οι ασφαλισμένοι και οι διαμεσολαβούντες γνωρίζουν ότι τα ασφάλιστρα και οι όροι συνεργασίας των ασφαλιστικών εταιριών Εθνική Ασφαλιστική, Interamerican, Αγροτική Ασφαλιστική και των υπολοίπων 12 ασφαλιστικών εταιριών που χρησιμοποιούν το σύστημα Audatex είναι τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους και επικρατεί καθεστώς έντονου ανταγωνισμού.

Το κεντρικό θέμα στο οποίο βασίστηκε η απόφαση της Επιτροπής είναι ότι οι παραπάνω τρεις ασφαλιστικές εταιρίες επέβαλαν στα συνεργεία ενιαία τιμή εργατοώρας. Η πραγματικότητα είναι ότι η τιμή εργατοώρας, καθορίζεται μετά από διαπραγματεύσεις και αναμφισβήτητα δεν είναι ενιαία στην αγορά. Εξάλλου, ο ζημιωθείς έχει δικαίωμα επιλογής συνεργείου, το δε ποσό της πραγματογνωμοσύνης δεν είναι δεσμευτικό για το διακανονιστή της εταιρίας που είναι και ο μόνος αρμόδιος για το τελικό ποσό της αποζημίωσης.

Οι εταιρίες Εθνική Ασφαλιστική, Interamerican, και Αγροτική Ασφαλιστική, θεωρούν ότι η απόφαση είναι απόλυτα εσφαλμένη και στερείται νομικού ερείσματος. Τελικά μια προσπάθεια εξορθολογισμού της αγοράς και προστασίας του καταναλωτή διαστρεβλώνεται, τα δε επιβληθέντα πρόστιμα που υπολογίστηκαν στο τζίρο του κλάδου αυτοκινήτου κάθε εταιρίας, από το 2002 έως το 2008, είναι πρωτοφανούς ύψους και υπερβαίνουν κάθε έννοια λογικής.