Skip to main content

Με ηπατίτιδα Α στο νοσοκομείο εργαζόμενος του κέντρου της Νέας Καβάλας

Υπονοούμενα για «επιδημία» από τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο Κιλκίς. Προσβλήθηκε και Έλληνας εργαζόμενος στο κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας.

Συνεχίζονται τα κρούσματα ηπατίτιδας Α' στα δυο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων του Κιλκίς, της Νέας Καβάλας και του Χέρσου, με αποτέλεσμα να φτάνουν μέσα σε περίπου 40 μέρες τα 15 σε πληθυσμό 2.000 ατόμων.

Το γεγονός παρότι έχει ανησυχήσει πολύ τους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο Κιλκίς, που δέχονται τα περιστατικά, φαίνεται να μην ανησυχεί το ίδιο και τους αρμόδιους, οι οποίοι συνεχίζουν να... καθησυχάζουν.

Αυτή τη φορά, όπως αποκάλυψαν και πάλι οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Κιλκίς, τρία νέα κρούσματα εισήλθαν για νοσηλεία από το κέντρο της Νέας Καβάλας. Πρόκειται για δύο παιδιά, προσφυγόπουλα, ηλικίας 6 ετών, το ένα εκ των οποίων έχει πάρει ήδη εξιτήριο, ενώ το άλλο νοσηλεύεται στην παιδιατρική του νοσοκομείου, αλλά και για έναν εργαζόμενο 41 ετών στο κέντρο, που είναι Έλληνας και πήρε επίσης εξιτήριο, μετά τη νοσηλεία του στην παθολογική κλινική.

Ο αναπληρωτής γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, Αχιλλέας Καλεμκερίδης, επισήμανε στη Voria.gr ότι «επικρατεί αναστάτωση πλέον σε όλους. Έχουμε τόσο καιρό που φωνάζουμε στους αρμόδιους ότι το πρόβλημα μπορεί να πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις εάν δε ληφθούν μέτρα κι αυτοί μας χλεύαζαν. Η κατάσταση όπως τη βλέπουμε εμείς είναι εκτός ελέγχου. Έχουμε έξαρση της νόσου. Φτάσαμε στα 15 κρούσματα σε πληθυσμό 2.000 ατόμων, όταν 15 κρούσματα είχαμε σε ένα χρόνο σε όλη την Ελλάδα. Ο εμβολιασμός ενάντια στην ηπατίτιδα Α' στην Ελλάδα είναι υποχρεωτικός για τις ηλικίες μετά τους 12 μήνες και στα υγιή παιδιά με εμβολιαστικό σχήμα δυο δόσεων και επιλεκτικά στους ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα προσφυγόπουλα όμως που ζουν σε κακές συνθήκες υγιεινής; Έχουν εμβολιαστεί;».

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι ρωτούν αφενός εάν εμβολιάστηκαν όλα τα προσφυγόπουλα στα δυο κέντρα φιλοξενίας της περιοχής και οι ενήλικες και ζητούν από τους αρμόδιους να χαρακτηρίσουν την έξαρση αυτών των κρουσμάτων, αφήνοντας υπονοούμενο ότι πλέον φτάσαμε σε κατάσταση «επιδημίας».

Όπως δήλωσε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Στρατής Πλωμαρίτης, «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Όντως υπήρξαν αυτά τα κρούσματα, με το ένα να παραμένει για νοσηλεία στο νοσοκομείο Κιλκίς, πλην όμως δεν πρέπει να πανικοβάλεται ο κόσμος. Η ηπατίτιδα Α' είναι καλοήθης ιογενής λοίμωξη, που περνάει όμως γρήγορα στα παιδιά. Στις μεγαλύτερες ηλικίες έχουμε ένα ζήτημα, γι' αυτό και αναζητούμε την πηγή της μόλυνσης αυτών των ανθρώπων. Και γι' αυτό όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες έχουν ενσκήψει στο ζήτημα. Κρούσματα ηπατίτιδας Α' εξάλλου έχουμε σποραδικά και στον ντόπιο πληθυσμό ανά την Ελλάδα».