Skip to main content

Στα χέρια σεσημασμένων αρχαιοκάπηλων βρέθηκαν 260 αρχαία νομίσματα

Σε έρευνα στο σπίτι υπόπτου, στο Λαγκαδά, βρέθηκαν 260 νομίσματα της κλασικής και βυζαντινής περιόδου, όπως και λυχνάρια.

Δύο άτομα, ένας Έλληνας και ένας αλλοδαπός, συνελήφθησαν για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας καθώς στο σπίτι του 71χρονου Έλληνα βρέθηκαν περισσότερα από 250 νομίσματα της κλασικής και βυζαντινής περιόδου.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τις κατά περίπτωση παραβάσεις των νόμων για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά της διευκόλυνσης παραμονής μη νόμιμου αλλοδαπού τρίτης χώρας και παράνομης επανεισόδου.

Ειδικότερα, σε έρευνα που έγινε το πρωί του Σαββάτου στην κατοικία του 71χρονου, σε περιοχή του Δήμου Λαγκαδά, εντός της οποίας βρισκόταν και ο 53χρονος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-Διακόσια εξήντα νομίσματα (3 ασημένια και 257 χάλκινα), μέρος των οποίων φαίνεται να χρονολογείται από την κλασική μέχρι βυζαντινή εποχή (5ος αιώνας π.Χ. - 15ος αιώνας μ.Χ.).

-Τέσσερα λυχνάρια, που φαίνεται να ανήκουν στην πρωτοβυζαντινή και βυζαντινή εποχή (4ος αιώνας π.Χ. – 15ος αιώνας μ.Χ.)

-Δέκα βιβλία με ξενόγλωσσους τίτλους, που αφορούν σε νομίσματα

- Πέντε μεγεθυντικοί φακοί

- Επτά φύλλα χαρτιού με χρηματικά ποσά κατά αντιστοιχία με αριθμούς αντικειμένων από οίκους δημοπρασιών.

Σημειώνεται ότι ο 71χρονος έχει απασχολήσει και κατά το παρελθόν για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, για την οποία έχει εκτίσει ποινή κάθειρξης.

Επίσης προέκυψε, ότι ο 53χρονος είχε απελαθεί στο παρελθόν, έχοντας απαγορευθεί η είσοδός του στην ελληνική επικράτεια, ενώ από την επιστροφή του και έπειτα φιλοξενούταν στην οικία του 71χρονου.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.