Skip to main content

Συνελήφθη 47χρονος που είχε στην κατοχή του δύο ρωμαϊκές στήλες

Οι δύο επιτύμβιες στήλες, που είχε στην κατοχή του ο 47χρονος, ήταν σε έντεκα μαρμάρινα κομμάτια και χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα π.Χ..

Δύο ρωμαϊκές επιτύμβιες στήλες είχε στην κατοχή του ένας 47χρονος ο οποίος συνελήφθη χθες από τις αστυνομικές αρχές στην Επαρχιακή Οδό Γιαννιτσών – Αραβησσού.

Οι στήλες των Ρωμαϊκών χρόνων με εικονιστικές παραστάσεις, τι οποίες είχε επιμελώς κρυμμένες σε αγροτική περιοχή των Γιαννιτσών, ήταν σε έντεκα μαρμάρινα αποτμήματα και χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα πΧ.

Όπως υποστήριξε ο 47χρονος στους αστυνομικούς, βρήκε τα αρχαία κομμάτια και είχε σκοπό να τα παραδώσει στις αρχές. Ωστόσο, αρνήθηκε να υποδείξει το μέρος όπου εντόπισε τις στήλες. Πάντως οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι σκοπός του 47χρονου ήταν να πουλήσει τα ευρήματα, η αξία των οποίων ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί.

Όπως προέκυψε, σύμφωνα με γνωμάτευση του αρμόδιου αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, τα τέσσερα ανευρεθέντα τμήματα αποτελούν μία σχεδόν ακέραιη επιτύμβια στήλη με επιγραφή στην αετωματική επίστεψη και τα άλλα επτά, μία δεύτερη, επίσης σχεδόν ακέραιη, με επιγραφή στο κάτω τμήμα της.

Η σύλληψη του 47χρονου πραγματοποιήθηκε, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου «Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς». Ο  συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιαννιτσών.