Skip to main content

Στα αζήτητα παραμένει το πρότζεκτ για την «τουριστική Θεσσαλονίκη»

Η χάραξη στρατηγικής, ο συντονισμός φορέων και οι συνέργειες είναι λέξεις που αποδεικνύονται «άγνωστες» για τον Οργανισμό Τουριστικής Προώθησης.

Ας το πάρουμε απόφαση. Ο τουρισμός δεν είναι υπόθεση της… όλης Θεσσαλονίκης. Παραμένει –και όπως φαίνεται θα παραμείνει- στο έλεος μεμονωμένων δράσεων, οι οποίες όσα αποτελέσματα κι αν έχουν, θα απέχουν πολύ από τις δυνητικές επιτυχίες ενός οργανωμένου σχεδίου. Η χάραξη στρατηγικής, ο συντονισμός των φορέων και οι συνέργειες είναι λέξεις και έννοιες που αποδεικνύονται «άγνωστες» στους μετέχοντες του Οργανισμού Τουριστικής Προώθησης και Μάρκετινγκ Νομού Θεσσαλονίκης, του οποίου ηγούνται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας –πρόεδρος είναι η αντιπεριφερειάρχης κ. Βούλα Πατουλίδου- και ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Το τελευταίο επεισόδιο γύρω από τον πολύπαθο Οργανισμό βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές του καλοκαιριού. Ξεκίνησε ως κάτι καλό, αλλά χθες τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή. Τι συνέβη; Τα τελευταία χρόνια η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης απέχει από τον Οργανισμό. Η αποχώρηση είχε συνδεθεί με την παρουσία του νεοκλεγέντος τότε δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη στην κορυφή του Οργανισμού και την κόντρα με τον τότε πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αριστοτέλη Θωμόπουλο. Μια αντιπαλότητα με βάση ιδεολογικές και πρακτικές αποκλίσεις πέριξ των πρωτοβουλιών του Οργανισμού, που όμως –σύμφωνα με παλιούς Θεσσαλονικιούς που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις- είχε και προσωπικά χαρακτηριστικά.

Όταν στις αρχές του καλοκαιριού άλλαξε η ηγεσία της ΕΞΘ ο νέος πρόεδρος Ανδρέας Μανδρίνος συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο και συμφώνησαν την επιστροφή της Ένωσης στον Οργανισμό με την τοποθέτηση μέλους του στο ΔΣ. Συμφώνησαν επίσης για την από εδώ και στο εξής τεχνοκρατική και διαφανή  λειτουργία του ΟΤΠΜΘ, επ’ ωφελεία του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Η εξέλιξη αυτή χαροποίησε όσους επιμένουν να εκτιμούν ότι ο τουρισμός στη Θεσσαλονίκη παραμένει αναξιοποίητος πλούτος. Μετά ήρθαν οι διακοπές του Δεκαπενταύγουστου και χθες ξέσπασε η μπόρα. Με ανοιχτή επιστολή προς τους Τζιτζικώστα και Μπουτάρη το ΔΣ της ΕΞΘ καταγγέλει την κ. Πατουλίδου, ότι δεν εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα. Κάνει λόγο για αποφυγή πρόσληψης τεχνοκράτη διευθυντή, ο οποίος προφανώς θα οργανώνει τα πρότζεκτ της προβολής, ενώ αφήνει αιχμές για την οικονομική διαχείριση του Οργανισμού.

Πέρα από το ποιος έχει δίκιο ή άδικο, πέρα ακόμη και από σκοπιμότητες και προσωπικές αντιπαραθέσεις –διότι τα κουτσομπολιά στην πιάτσα επιμένουν ότι παράγοντες της συγκεκριμένης διελκυστίνδας που (υποτίθεται ότι) έχουν αποσυρθεί από το προσκήνιο, εξακολουθούν να κινούν τα νήματα αφανώς-, εκείνο που έχει σημασία είναι το αρνητικό αποτέλεσμα. Διότι –κακά τα ψέματα- τουρισμός χωρίς τους επαγγελματίες της φιλοξενίας δεν γίνεται. Οι ξενοδόχοι, άλλωστε, είναι οι πιο ωφελημένοι από την ενίσχυση της επισκεψιμότητας στην πόλη, αφού ανεξαρτήτως από τα πολλά ή λίγα που θα κάνει και θα ξοδέψει ο κάθε επισκέπτης όλη την ημέρα, το βράδυ κάπου πρέπει να κοιμηθεί!  Επίσης, οι ξενοδόχοι είναι ο κλάδος που γνωρίζει καλά και εις βάθος το αντικείμενο, αφού ξέρουν καλύτερα από τον καθένα όχι μόνο την ταυτότητα, αλλά και την… ακτινογραφία των επισκεπτών. Άρα δε γίνεται να λείπουν από την εξίσωση, ούτε από τη «χημική σύνθεση» που θαοδηγήσει στην ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος προς τη Θεσσαλονίκη.

Παρ’ όλα αυτά οι εξελίξεις δείχνουν ότι θα λείπουν ή μάλλον θα εξακολουθήσουν να κινούνται αυτόνομα. Η χθεσινή δημοσιοποίηση της αλληλογραφίας που προηγήθηκε, αλλά και η ανοιχτή επιστολή δυσκολεύουν την προσέγγιση. Κάπως έτσι η οργάνωση της τουριστικής προβολής της Θεσσαλονίκης, με την καθολική συμμετοχή των παραγόντων κλάδου, παραμένει άπιαστος στόχος και ανεκπλήρωτη προσδοκία. Δυστυχώς, όσο η κεντρική εξουσία απουσιάζει από το συγκεκριμένο πεδίο –το υπουργείο Τουρισμού έχει εκχωρήσει τα τοπικά προγράμματα προβολής και ασχολείται μόνο με τη συνολική εικόνα της χώρας- και οι τοπικοί παίκτες αρνούνται να τα βρουν η «τουριστική Θεσσαλονίκη» θα παραμένει επί της ουσίας ένα πρότζεκτ στα αζήτητα. Μέχρι να αλλάξουν τα πράγματα –στην πραγματικότητα οι νοοτροπίες- η Θεσσαλονίκη σε ό,τι αφορά την υποδοχή επισκεπτών θα εξακολουθήσει να βασίζεται κατά βάσιν στη γεωγραφία και την ιστορία, που την τροφοδοτούν αιώνες τώρα.